Zašto je Toyota obustavila proizvodnju? Jedna greška – 356 miliona

Izvor: B92, 10.Sep.2023, 09:03

Zašto je Toyota obustavila proizvodnju? Jedna greška – 356 miliona

Pun hard disk može da bude neprijatan, ali kada se to desi Toyoti, onda govorimo o ogromnoj šteti, koja se meri stotinama miliona dolara.

Reč je o događaju s kraja avgusta kada je, iz tada nepoznatih razloga, obustavljena proizvodnja u svih 14 Toyotinih fabrika u Japanu.

Prva pretpostavka za mnoge bio je nedostatak čipova, što se pokazalo kao najčešći uzrok prekida proizvodnog procesa. Ovo je unutrašnji problem, i to potpuno neočekivan.

U Toyoti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je uzrok bio kompjuterski disk. Podsećanja radi, 29. avgusta ujutru je obustavljena proizvodnja u pojedinim pogonima, a do večernje smene na čak 28 linija u svih 14 pogona, uključujući Leksus, Daihatsu i Hino.

Toyota je prethodnog dana radila na redovnom održavanju i podaci su uredno arhivirani. A onda je u jednom trenutku sistem prestao da radi nakon što je došlo do greške uzrokovane nedovoljnim prostorom na disku. A pošto rezervna kopija nije mogla da se napravi, Toyota je morala da zaustavi proizvodnju.

Proizvodnja je počela tek sledećeg dana nakon što su podaci prebačeni na drugi server, što je Toyotu koštalo ogromnih 356 miliona dolara.

Naime, u jednom danu se proizvede oko 13.500 automobila, koliko je Toyota izgubila, piše AutoNevs Europe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.