Zapečaćena sudbina dva atraktivna Toyota modela u Evropi

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 16:36

Zapečaćena sudbina dva atraktivna Toyota modela u Evropi

Obično su stroži propisi o emisiji štetnih gasova ti koji primoravaju proizvođače automobila da obustave proizvodnju zabavnih automobila u Evropi.

Međutim, u slučaju modela Toyota GR86 i Subaru BRZ je nešto drugo u pitanju. Reč je o predstojećem evropskom zakonu o bezbednosti.

Takozvana Opšta bezbednosna pravila 2 (GRS2), nažalost, ove godine će zapečatiti sudbinu dva zanimljiva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sportska automobila.

Kako su za Motor1, potvrdila oba japanska proizvođača automobila, ovi kupei sa zadnjim pogonom neće još dugo biti dostupni na Starom kontinentu.

Patrik Šelen, viši menadžer u Lexus and Toyota Gazoo Racing Communications, rekao je da prvobitni plan, objavljen još u decembru 2021, da se GR86 prodaje samo dve godine u Evropi - ostao na snazi.

Da bi automobil bio u skladu sa novim bezbednosnim zakonima, morao bi da bude "potpuno rekonstruisan". To jednostavno nije izvodljivo sa poslovne tačke gledišta, pošto GR86 nije proizvod koji se prodaje u velikim serijama.

On je dalje spomenuo da kompanija nema nameru da modifikuje pristupačan sportski automobil kako bi ispunio zahteve GSR2.

Jirgen Ehlenberger, šef marketinških usluga i korporativnih komunikacija brenda Subaru izjavio je:

"Posle 2024. godine, Subaru BRZ više neće biti dostupan u Evropi. Prodaja vozila na lageru predviđena je samo za ovu godinu."

Činjenica da se Toyota udružila sa brendom Subaru radi raspodele troškova govori o tome koliko je teško izgraditi održiv poslovni model za sportski automobil.

Isto važi i za Toyotu Supra, koja je razvijena u saradnji sa BMW-om.

Kako kažu u Toyoti, modifikacija GR86 "štetno bi uticala na dinamički karakter automobila" i "to jednostavno ne bi bio vozački automobil koji svi znaju i vole".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zapečaćena sudbina dva atraktivna Toyota modela u Evropi

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2024

Obično su stroži propisi o emisiji štetnih gasova ti koji primoravaju proizvođače automobila da obustave proizvodnju zabavnih automobila u Evropi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.