Veliki Tojotin opoziv obuhvatio i modele u Srbiji

Izvor: Mondo, 08.Okt.2018, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki Tojotin opoziv obuhvatio i modele u Srbiji

Na vanredni servis će morati skoro 2,5 miliona hibrida proizvedenih između oktobra 2008. do novembra 2014. godine.

Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Tojota navodi da je razlog za vanredni servis 2,43 miliona vozila problem pri radu hibridnog pogonskog sistema koji bi mogao da poveća opasnost od nesreće. Konkretno, moguće je da dođe do kvara tranzistora invertera koji hibridni sistem isključi umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da ga prebaci u pomoćni način rada.

Ovo može dovesti do gubitka snage u vožnji, što pri većim brzinama može dovesti do saobraćajne nezgode.

Proizvođač navodi da su tri takva slučaja registrovana na vozilama u Japanu, kao i da je problem prijavljen japanskom ministarstvu saobraćaja.

Opozivom su obuhvaćeni modeli "auris hibrid" i "prius" proizvedeni između oktobra 2008. do novembra 2014. godine.

Od ukupnog broja problematičnih vozila, skoro polovina je registrovana u Japanu. U Severnoj Americi se nalazi 830.000 primeraka, u Evropi 290.000, a u Kini 3.000.

Što se tiče naše zemlje, vlasnici 79 "aurisa hibrid" i "priusa" bi trebalo da svoje ljubimce odvedu na besplatni servis na kome će im preventivno biti reprogramirani računari.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.