Toyota ostaje svetski lider

Izvor: B92, 25.Jan.2011, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toyota ostaje svetski lider

Japanska Toyota prodala je 8,42 miliona automobila 2010. godine i zadržala mesto broj jedan među svetskim proizvođačima motornih vozila.



Grupacija Toyota je nadmašila i sopstvenu procenu prodaje kola u 2010. godini, kada se računalo na isporuku 8,37 miliona jedinica.

Japanski auto-gigant nadmašio je i američki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << General Motors (GM) koji je ranije isporučio 8,39 miliona vozila.

I prodaja GM, nekada najvećeg proizvođača kola na svetu, dramatično je porasla 2010. godine za 12 odsto, sa 7,48 miliona jedinica u 2009, nakon što je izbegnut bankrot uz pomoć američke administracije.

Objavljivanjem najnovijih podataka nastavlja se mrtva trka između dve kompanije, s tim što sve više rastu šanse GM koji ponovo kreće prema vrhu, što je siguran znak njegovog oporavka, ističu analitičari.

Toyota je smenila GM na liderskoj poziciji po prodaji automobila 2008. godine, koju je američka kompanija držala skoro osam decenija. Posle izlaska iz bankrota uz pomoć američke vlade, nakon pada prodaje u periodu recesije, GM je uspeo da poveća prodaju na pet od 10 najvećih tržišta na svetu, računajući i rast isporuka od 28,8 procenata u Kini, gde je prodato 2,35 miliina vozila, više nego na domaćem tržištu, u SAD.

U trku za najvećeg proizvođača kola na svetu uključio se i nemački Volkswagen, najveći evropski proizvođač vozila, koji planira da postane najveći prodavac do 2018. godine, zbog čega je usvojen program povećanja isporuka u SAD, Indiji i na drugim velikim tržištima u svetu.

Pročitajte više o novoj Toyoti Yaris

Pročitajte zašto je Toyota tužila General Motors

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.