Toyota nagrađena za ekološka dostignuća

Izvor: B92, 01.Nov.2013, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Toyota nagrađena za ekološka dostignuća

Toyota Motor Corporation nagrađena je za napore u promovisanju održivog društva, koji su učinjeni kroz smanjenje, ponovnu upotrebu i recikliranje resursa, saopštila je ta kompanija.

Japanska kompanija dobitnik je ovogodišnjih 3R ("Reduce, Reuse, and Recycle" – manje korišćenje, ponovna upotreba i recikliranje) nagrada japanskog Ministarstva ekonomije, trgovine i industrije. Osim toga, Toyota i kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Sumitomo Electric Industries" podelile su nagradu za recikliranje retkih metala, a u okviru nagrada za tehnologije i sisteme obnavljanja resursa, koje dodeljuje japanska Asocijacija za ekološki menadžment u industriji (JEMAI).

Toyota je jedan od prvih proizvođača automobila na svetu koji je reagovao na probleme masovne proizvodnje i odlaganja neupotrebljivih vozila. Još 1970. godine osnovana je prva fabrika za recikliranje vozila koju je formirao jedan proizvođač automobila. Četiri decenije kasnije, čitava Toyota grupacija i dalje je posvećenja odgovornom odlaganju vozila na kraju životnog veka.

Poslednjih godina, Toyota je lider po pitanju recikliranja komponenti hibridnih vozila. Osim toga, Toyota je prva počela da reciklira magnete motora i korišćene nikl-metal-hidridne (NiMH) baterijе iz hibridnih vozila. Od 1998. godine, Toyota je obnovila NiMH baterije iz približno 30.000 vozila, što je otprilike 80% svih hibridnih vozila u Japanu koja su na kraju svog životnog veka.

Do nedavno, ove baterije su mogle samo da se recikliraju kao sirovina za nerđajući čelik. Kroz saradnju sa kompanijom "Sumitomo Metal Mining", razvijene su nove metode za sortiranje i izvlačenje nikla. To je 2010. godine dovelo do prve kompanije na svetu koja reciklira korišćeni nikl iz NiMH baterija i koristi ga za proizvodnju novih NiMH baterija.

Tako je 2012. japanska kompanija postala prvi proizvođač automobila koji je razvio tehnologiju pomoću koje se obnovljene NiMH baterije ponovno koriste u stacionarnim punjivim baterijama, a prodaja ovih baterija je počela u 2013. godini. Osim toga, Toyota je 2012. stvorila i prvi sistem za recikliranje neomidijuma i disprozijuma, dva retka metala koja se koriste u magnetima hibridnih vozila.

Toyota takođe radi i na recikliranju retkih metala koji se koriste u konvencionalnim vozilima, kao što je volfram, koji se najčešće upotrebljava za proizvodnju izuzetno elastičnih karbidnih alata.

Pročitajte o rezultatima prodaje Toyotinih hibridnih vozila.

Saznajte više o najnovijim Toyotinim hibridnim modelima i hibridnom pogonu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.