Toyota će na električnim modelima nuditi manuelni menjač

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 09:15

Toyota će na električnim modelima nuditi manuelni menjač

Krajnji rezultat bi trebalo da bude iskustvo vožnje veoma slično automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Toyota je prošle godine prikazala simulator manuelnog menjača na prototipu Lexusa, a tada se govorilo da bi mogao da bude komercijalizovan na nekim budućim modelima japanskog giganta.

Sada je poznato da će Toyota to zaista učiniti i "začiniti" sistem simuliranim zvukom rada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << motora, kao i samim promenama stepena prenosa.

Takav električni automobil ima pedalu kvačila i ručicu menjača, a sistem ide toliko daleko da nudi iskustvo vožnje automobila sa ručnim menjačem, uključujući simulirane efekte ako se kvačilo ne pritisne na vreme ili ubaci u pogrešnu "brzinu", piše Index.

Sve ovo treba da obezbedi poseban osećaj vožnje, a samim tim i komparativne prednosti Toyote u odnosu na konkurenciju.

Tekero Jato, predsednik odeljenja za proizvodnju novih BEV vozila, otkrio je na nedavnoj prezentaciji kada će se to dogoditi. Naime, manuelni menjači za, kako kažu u Toyoti, "vau" osećaj vožnje, na tržište će stići 2026. godine.

Podsećamo i da su do sada neki proizvođači, kao što su Dodge i Abarth eksperimentisali sa lažnim zvukovima motora na električnim modelima, ali je Toyota otišla korak dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.