Tojotini modeli sa greškom

Izvor: B92, 04.Feb.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tojotini modeli sa greškom

Sofija -- Evropska unija je upozorila Bugarsku, najsiromašniju članicu, da bi mogla da ostane bez milijardi evra pomoći ukoliko ne uspe da zaustavi prevare i korupciju.

Vladi Bugarske su data dva meseca da ispravi zakonske nepravilnosti prethodnog kabineta, kako bi izbegla da ostane bez 3,2 milijarde evra (4,48 milijardi dolara) pomoći EU za razvoj sela i poljoprivrede, izjavio je bugarski ministar poljoprivrede Miroslav Najdenov.

Novi kabinet, izabran u julu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošle godine zahvaljujući i obećanjima da će ukloniti predstavu o Bugarskoj kao najkorumpiranijoj članici EU, takođe ima mesec dana da izbegne kaznu EU za nezakonite trampe zemljišta, rekao je premijer Bugarske Bojko Borisov.

Izvršna komisija EU je u pismu vladi Bugarskoj predočila da se Sofija suočava sa kaznom od 126 miliona evra ukoliko ne uspe da dokaže da 15 zamena šumskih površina u državnom vlasništvu za privatno zemljište po cenama nižim od tržišnih ne predstavlja državnu pomoć.

Bugarski državni tužioci su po stupanju nove vlade na dužnost optužili bivšeg ministra poljoprivrede i jednog višeg zvaničnika ministarstva poljoprivrede zbog te trampe zemljišta, ali sudski proces još nije počeo.

Organizacije za borbu protiv korupcije su ocenile da ta trampa državnog zemljišta za rascepkane parcele slabokvalitetnog privatnog zemljišta predstavlja jedan od najneprihvatljivijih oblika političke korupcije u poslednje četiri godine, koja je nanela Bugarskoj štetu od oko osam milijardi leva (5,74 milijarde dolara).

Najdenov je predočio da je Brisel takođe našao nepravilnosti, vezane za poljoprivrednu pomoć u 2008. i prvoj polovini 2009, uključujući prekršaje u sporazumima o javnim nabavkama.

"Evropska komisija može da blokira deo ili celokupna sredstva iz tog programa", rekao je Najdenov i dodao da njegov tim već preduzima mere za izbegavanje gubitka te pomoći.

Brisel je 2008. obustavio pristup Bugarske pomoći većoj od 500 miliona evra, većinom za razvoj poljoprivrede i izgradnju puteva. EU je veći deo tog novca prošle godine odmrznula kao meru podrške novom kabinetu, ali komentatori ukazuju da bi to početno poverenje moglo uskoro da splasne ukoliko ne bude vidljivih rezultata.

Uprkos obećanju kabineta da će ubrzati korišćenje 13 milijardi evra vredne pomoći koju je EU obećala do 2013, Bugarska je po iskorišćenosti tih sredstava i dalje na poslednjem mestu u 27-članoj Uniji.
Pogledaj vesti o: Toyota,   Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.