Tojota se oporavlja, a Mazda...

Izvor: Mondo, 04.Avg.2017, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tojota" se oporavlja, a "Mazda"...

"Tojota", koja je prošle izgubila poziciju vodećeg svetskog prodavca automobila, sada se oporavlja i najavljuje nove planove u vezi saradnje sa "Mazdom".

Foto: MONDO/Goran Sivački

Neto profit "Tojote" je skočio za 11 odsto na 5,6 milijardi dolara u tri meseca zaključno sa junom, a najavljeni su i pregovori o jačanju strateškog parnerstva sa "Mazdom".

Japanska "Tojota", koja je prošle izgubila poziciju vodećeg svetskog prodavca automobila, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sada očekuje profit od 1.750 milijardi jena u godini zaključno sa martom 2018. godine, što je više u odnosu na ranije prognoziranih 1.500 milijardi jena.

U svom prvom fiskalnom kvartalu, "Tojota" je prodala 2,59 miliona vozila, što je blago više u odnosu na 2,52 miliona iz istog perioda prošle godine.

Tražnja je porasla u Severnoj Americi, Evropi, Centralnoj i Južnoj Americi, Africi i na Blikom istoku, a takođe je registrovan rast prodaje na domaćem tržištu, Japanu, dok je prodaja u ostatku Azije pala.

"Tojota" je, takođe, najavila pregovore o jačanju partnerstva sa "Mazdom", a mediji spekulišu da su dve kompanije blizu dogovora o izgradnji fabrike u vrednosti od 1,6 milijardi dolara u SAD.

"U maju 2015. godine, Tojota i Mazda su potpisale memorandum o razumevanju s ciljem istraživanja različitih oblasti saradnje. Nameravamo da dostavimo predlog našem odboru direktora u vezi širenja partnerstva sa Mazdom", navodi se u saopštenju "Tojote".
Pogledaj vesti o: Toyota

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.