Izvor: S media, 27.Nov.2011, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tojota razmatra saradnju sa BMW

Japanski proizvođač automobila "Tojota" vodi razgovore sa nemačkom kompanijom BMW o saradnji u proizvodnji ekoloških automobila, objavio je danas japanski poslovni dnevnik "Nikei".

U okviru tog sporazuma, nemačka kompanija bi isporučivala dizel motore za "Tojotina" vozila , dok bi "Tojota" podelila svoju tehnologiju za proizvodnju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << hibridnih automobila.

Novi Infiniti dolazi na platformi Mercedes A klase

Ekstremno ružni automobili (FOTO)

Ovo je naslednik Bugati Vejrona? (FOTO)

To bi bilo drugo "Tojotino" povezivanje u oblasti "zelene" tehnologije sa nekim velikim stranim proizvođačem automobila, posle sporazuma iz avgusta o razvoju hibridnih sistema sa američkom kompanijom "Ford".

Prema predloženom sporazumu, BMW bi isporučivao dizel motore za putnička vozila "Tojote", najverovatnije srednje veličine od oko 2.000 cc koji bi se prodavali u Evropi.

BMW je krajem 2010. sklopio sporazum sa francuskom grupacijom "PSA Pežo Sitroen" o zajedničkom razvoju hibridnih sistema za subkompakt vozila.

"Tojota" nastoji da uz pomoć svojih hibrida poveća tržišni udio u Evropi gdje oko 60 posto putničkih vozila pokreću dizel motori.

Očekuje se da tražnja dizel automobila poraste, budući da se takvi motori smatraju efikasnim načinom za smanjenje emisija ugljen-dioksida, a tehnološki napredak u toj oblasti je od ključnog značaja , s obzirom na pooštravanje regulative za emisije štetnih gasova.

Kako jak japanski jen umanjuje cenovnu konkurentnost "Tojotinih" hibrida, ta kompanija želi da poveća prodaju svojih dizel vozila putem dobavljanja dizel motora od BMW, naveo je "Nikei".

(Dnevni avaz)
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.