Tojota prestaje s prodajom gradskih dizela

Izvor: Mondo, 17.Jan.2018, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tojota prestaje s prodajom "gradskih dizela"

Od početka godine u Italiji dizeli dostupni samo u pravim terencima

Foto: promo/Toyota "tojota jaris hibrid"

Od 1. januara ove godine Tojota u Italiji više ne prodaje dizel motore u modelima "jaris", "auris" i "RAV4".

"Jaris", "RAV4", kao i "C-HR" mogu se kupiti sa benzinskim ili hibridnim pogonom, dok je "auris" dostupan isključivo s hibridnim pogonom.

Borba protiv dizela se vidi i u akciji "staro za novo" u >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kojoj je moguće kupiti "auris" s hibridnim pogonom po ceni koja je za 4.700 evra niža od redovne. Uslov je da je vaš stari model dizelaš.

Od ekoloških modela, u ponudi je i "mirai", najpopularniji na svetu automobil na vodonik.

Dizel motori su ostali dostupni u terencima s pogonom na sva četiri točka – "lend kruzer", "hajlaks" i "proejs".

Isti scenario Tojota je primenila u Norveškoj, dok se na ostalim evropskim tržištima ponuda "tojoti" sa dizel agregatima rapidno smanjuje.

Norveška - ekološki šampion

Inače, plan Tojote je da u naredne dve godine izbaci deset potpuno električnih modela (trenutno nema nijedan elektromobil), prvo na kineskom tržištu, a onda i globalno.

Cilj japanske kompanije je da do 2030. proda 5,5 miliona automobila bez emisije štetnih gasova, koji uključuju potpuno električne i modele sa gorivnim ćelijama.

Raste popularnost automobila na vodonik

Prodaja hibridnih automobila je prošle godine bila rekordna u Italiji, uz povećanje od 71 odsto u odnosu na 2016. godinu. Tojota je na apeninskom poluostrvu prodala ukupno preko 180 hiljada hibridnih automobila.

U Srbiji je početkom prošle godine bilo registrovano nešto više od 200 hibridnih i električnih automobila.
Pogledaj vesti o: Toyota

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.