Tojota povećava proizvodnju

Izvor: S media, 28.Dec.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tojota" povećava proizvodnju

Japanska "Tojota", najveći proizvodjač automobila na svetu, planira da u 2010. godini poveća proizvodnju za 17 procenata, na oko 7,5 miliona jedinica, što je za oko milion vozila manje nego 2007, kada je ostvaren najbolji rezultat.

Plan za narednu godinu je približno na nivou montaže iz 2005, piše poslovni dnevnik "Nikej".

U brojke o mogućoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << proizvodnji kola u narednoj godini "Tojota" nije uključila firme "Dajhacu" i "Hino", koje su sastavni deo grupacije.

"Tojota" bi mogla naredne godine i da premaši utvrdjeni plan, imajući u vidu posledice vladine odluke da produži subvencije za nabavku ekoloških automobila za još šest meseci, do septembra 2010. godine, ističe list.

Posle usporavanja prodaje zbog finansijske krize na njenim glavnim tržištima, u Japanu, SAD i Evropi, "Tojota" je početkom ove godine preduzela mere smanjivanja proizvodnje i štednje na svim nivoima zbog finansijskog manjka.

Ali, prodaja se počela postepeno oporavljati zahvaljujući odlukama vlada mnogih zemalja da podstiču potražnju uvodjenjem sistema "staro za novo", kao i rastom isporuka Kini i drugim tržištima zemalja u usponu.

Zahvaljujući tim merama ukupna prodaja "Tojote" u oktobru je zabeležila prvi rast u poslednjih 15 meseci.

U avgustu je "Tojota" smanjila ukupnu proizvodnju za 8,7 odsto, na oko 508.000 vozila, u odnosu na isti mesec prethodne godine. Kompanija je u zemlji smanjila proizvodnju 23,8 odsto, na oko 200.000 jedinica, što je bio najgori nivo u njenoj istoriji.

U inostranim pogonima njena proizvodnja je tog meseca porasla, prvi put u poslednjih 13 meseci, u fabrikama u Severnoj Americi, Aziji i Kini.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.