Tojota posluje sa profitom

Izvor: S media, 10.Maj.2010, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tojota" posluje sa profitom

Japanski auto-gigant "Tojota" najverovatnije će ostvariti operativni profit od oko milijardu dolara, u poslovnoj godini koja je završena u martu, uprkos masovnom opozivu kola u svetu zbog ugrožene bezbednosti, tvrdi dnevnik "Jomiuri", ne navodeći izvor.

"Tojota", koja će zvanične podatke o godišnjem poslovanju objaviti u utorak, mogla bi da saopšti operativni profit od oko 100 milijardi jena (1,09 >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << milijardi dolara), piše list u svom nedeljnom izdanju.

Najveći proizvodjač kola na svetu imao je neto gubitak od 4,4 milijarde dolara u godini koja je završena marta 2009, kada je kompanija prvi put završila u "crvenom", zbog kolapsa prodaje u periodu recesije.

Godišnji operativni gubitak kompanije te godine bio je 461 milijardi jena (5,03 milijarde dolara).

Objavljujući te podatke u maju prošle godine "Tojota" je upozorila da je suočena sa neto gubitkom od 550 miljardi jena (šest milijardi dolara) i da bi operativni gubitak mogao dostići čak 850 milijardi jena (9,27 milijardi dolara) u protekloj poslovnoj godini, zaključno sa martom 2010.

Pored recesije i opšteg pada prodaje, "Tojotina" reputacija našla se na ozbiljnom ispitu nakon što je opozvala oko 10 miliona vozila u svetu, uglavnom zbog problema sa iznenadnim ubrzanjem vozila. Ali, njena prodaja u svetu ove godine postepeno se oporavlja.

U martu su, isporuke "Tojote" porasle su 26 procenata na godišnjem nivou, dok je globalna proizvodnja skočila više od 80 odsto u poredjenju sa istim mesecom minule godine, kada je svetska automobilska industrija bila suočena sa slabom tražnjom.
Pogledaj vesti o: Toyota

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Toyota: Profit uprkos opozivu

Izvor: B92, 10.Maj.2010

Japanski auto-gigant Toyota najverovatnije će ostvariti operativni profit od oko milijardu dolara, u poslovnoj godini koja je završena u martu, uprkos masovnom opozivu kola u svetu zbog ugrožene bezbednosti, tvrdi dnevnik "Jomiuri"... ..Toyota, koja će zvanične podatke o godišnjem poslovanju objaviti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.