Tojota plaća 16,4 miliona dolara kazne

Izvor: Blic, 19.Apr.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tojota" plaća 16,4 miliona dolara kazne

Japanska korporacija "Tojota" pristala je da plati 16,4 miliona dolara kazne zbog toga što je čekala najmanje četiri meseca pre nego što je obavestila nadležne bezbedonosne organe o problemu sa sistemom za kočenje u svojim vozilima, saopštio je sinoć zvaničnik Ministarstva saobraćaja Sjedinjenih Američkih Država.

Ovo je najveća finansijska kazna koju je američka vlada nametnula nekom proizvođaču >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << automobila, ukazao je "Vašington post".

"Plaćanjem pune građanske kazne Tojota prihvata odgovornost za prikrivanje greške u bezbednosti", naveo je neimenovani zvaničnik.

Američka Nacionalna administracija za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) objavila je pre dve nedelje da je zatražila kaznu protiv "Tojote", te da ovaj proizvođač vozila ima rok do ponedeljka, 19. aprila, da to prihvati ili ospori.

Ova kazna bi mogla da se poveća, ukoliko istraga Vlade SAD pokaže da je bilo drugih kvarova.

Istražitelji su rekli da još analiziraju 70.000 stranica "Tojotinih" dokumenata.

Iako je uzrok slučajnog ubrzavanja sporan, "Tojota" i bezbedonosni zvaničnici su se složili da su pokvarene kočnice odgovorne za bar nekoliko nezgoda.

Predložena kazna je ograničena zakonom i relativno je mala za proizvođača koji je prošle godine prijavio prihod od preko 200 milijardi dolara, ukazali su advokati kupaca "Tojotinih" modela.

Među predloženim zakonodavnim reformama nalaze se mere koje bi povećale iznos kazne koju država može da nametne proizvođačima automobila.

Najavljeno povlačenje još 600.000 automobila

Pa, ipak to nije kraj mukama ovog koncerna. Predstavnici "Tojote" su danas najavili povlačenje još 600.000 automobila u SAD, zbog opasnosti od koroziranja koje može da se javi na rezervnim gumama.

Ovo obaveštenje stiglo je samo dan kasnije nakon što je japanska kompanija najavila zaustavljanje proizvodnje modela "lexus GX 460" zbog bezbedonosnih propusta.

"U najgorem slučaju nosač kablova može da se zapali i rezervna guma može da se bukvalno odvoji od vozila", rekli su predstavnici korporacije Tojota u izjavi.

Ali su takođe istakli da rade na rešavanju ovog problema.

Do povlačenja vozila je nakon što su novinari američkog magazina "Konzjumer reports" nakon testiranja rekli da vozilo predstavlja rizik po bezbednost vozača. Zbog toga će Tojota morati da na dodatno testiranje pošalje i ostale SUV modele, uključujući i "lend kruzer", "lend kruzer prado" i "rav4".

Što se tiče modela "sijena rikol", iz "Tojote" kažu da produžena izloženost soli na putu može da dovede do preterane korozije kabla kod rezervne gume i da prodavci moraju da pregledaju vozila.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.