Tojota 2000 GT

Izvor: S media, 20.Mar.2010, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tojota 2000 GT

Tojota 2000 GT, predstavljena 1965. godine, prvi je vrhunski sportski model ove kuće, koji je izmenio poimanje o Tojoti kao proizvođaču isključivo praktičnih porodičnih automobila.

Ovim je modelom Tojota pokazala da može parirati razvikanim evropskim sportskim automobilima. Iako su ga mnogi upoređivali sa Jaguarom E-Tajp, 2000 GT je dizajnerski bio unikatan.

Na elegantno oblikovanoj i izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << niskoj aluminijskoj karoseriji posebno su se isticala pop-up prednja svetla, i dodatna velika fiksna svetla. Tojota 2000 GT je čak dobila i kabrio verziju, ali samo dva primerka i to isključivo za potrebe snimanja filma iz serijala o agentu 007 „Samo dvaput se živi“. Unutrašnjost je, s druge strane, bila oličenje luksuza.

Za pogon ultralakog (1.120 kg) Tojotinog sportiste, bio je zadužen 2,0-litarski redni šestocilindraš iz limuzinske Tojote Kronjn. Ipak, pre ugradnje prošao je jamahin tretman, pa je razvijao solidnih 150 KS, što je u kombinaciji s petostepenim manuelnim ili trostepenim automatskim menjačem bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od 217 km/h.

Proizvedeno je i devet primeraka s jačim 2,3-litarskim motorom. Osim vhunskog motora, od tehničkih novotarija treba izdvojiti delomičnu blokadu diferencijala i četiri disk-kočnice.

Sa takvim sportskim pedigreom, 2000 GT se okušao i u trkama izdržljivosti, I u japanskim trkačkim serijama sa solidnim uspehom. Iako vrhunski automobil, Tojotin sportista teško se merio sa Poršeom i Jaguarom tog doba, i nedostatkom imidža, pa je proizveden samo 351 primerak.

Izvor: dnevniavaz.ba

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.