Test: Toyota Yaris Cross Hybrid AWD – jedini u klasi

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 12:52

Test: Toyota Yaris Cross Hybrid AWD – jedini u klasi

Toyota Yaris Cross je među najnovijim članovima SUV familije japanskog brenda. Za sada je jedini hibrid B segmenta sa pogonom na sva četiri točka.

• Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Kao što mu i samo ime kaže, Toyota Yaris Cross je SUV varijanta čuvenog gradskog hečbeka.

Namerno kažemo SUV, jer je izraz krosover vezan za povišene automobile sa prednjim pogonom koji žele da izgledaju moćno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U B segmentu je većina baš takva. Zato na scenu stupa Yaris Cross, koji osim atmosferskog benzinca zapremine 1.5 litara ima i hibridni pogon.

I to ne bilo kakav! Ima dva elektro-motora, od kojih drugi pokreće zadnje točkove.

Time je postao jedini model u klasi sa ovakvim konceptom, pa smo s velikim nestrpljenjem iščekivali test ovog automobila.

Naš kolega Milan Derbogosijan je imao privilegiju da letos bude među malobrojnim novinarima koji su prisustvovali međunarodnoj prezentaciji ovog modela u Briselu.

Sada i mi, ostali članovi redakcije "Auto magazina", imamo privilegiju da među prvim novinarima u Evropi dobijemo na test Yaris Cross i to na domaćem terenu.

Toyota je kompletirala gamu SUV modela, uvođenjem ne samo Yarisa Cross, već i modela koji ga okružuju.

Aygo X je manji, dok su C-HR i Corolla Cross veći. Na kraju, RAV4 i Highlander predstavljaju sam vrh ponude Toyote u pogledu veličine.

Dakle, ovde govorimo o drugom po veličini modelu u gami.

Većina kupaca automobile i dalje bira okom. Zato se Toyota potrudila da Yaris Cross izgleda vrlo ozbiljno i kvalitetno, baš kakav je u stvarnosti. Nije navedeno odstojanje od tla, ali smo sigurni da može da prođe tamo gde bi običan hečbek sigurno kačio podom.

Ne može mu se pripisati da je ženski a ni da je muški auto; jednostavno izgleda moćno, bez obzira na kompaktne spoljašnje dimenzije.

I ne samo što izgleda, već ima i izuzetno ozbiljnu opremu.

Na test primerku standard su grejači sedišta i volana, grejanje vetrobranskog stakla bez vidljivih niti grejača koje bi ometale preglednost, a za pohvalu je i Android Auto sa bežičnim povezivanjem, tako da nema više muke sa kablovima.

Upravo bežično punjenje telefona je možda krivac za odluku Toyote da u Yarisu Cross bude samo jedan USB priključak.

To je ujedno i najveća zamerka, pogotovo što za zadnja sedišta nije obezbeđena ni utičnica od 12 volti.

Osim toga, jedino što bismo još mogli da prigovorimo konstruktorima je grejanje volana, koje nije ravnomerno, pre svega zbog velikih plastičnih površina u donjem delu obruča. Sve ostalo je za veliko poštovanje.

Unutrašnjost je gotovo identična onoj u standardnom Yarisu. Materijali su u skladu sa klasom kojoj pripada, što znači da su gornji delovi tapacirunga vrata od tvrde plastike, a komandna tabla je najvećim delom sa mekim površinama.

Prošlo je dosta vremena od kako smo vozili Yaris, pa smo se ponovo iznenadili praktičnošću kabine.

Pre svega, ima dosta pregrada, pogotovo za odlaganje telefona. Osim standardne ispred ručice menjača, iznad komandi "klime" je još jedna. Interesantne su i ručice za otvaranje vrata, koje su uvučene u rukohvat. Iznad njih su komande podizača prozora.

Na prvi pogled sve ovo deluje neobično, ali je zapravo vrlo dobro ergonomski rešeno i na dohvat ruke.

Očekivano, sedi se na višoj poziciji u odnosu na standardni Yaris. Samim tim, bolja je i preglednost, pogotovo što je položaj tela relativno uspravan.

Idealna pozicija za volanom se lako pronalazi, bez obzira na visinu vozača. Sedište može ozbiljno da se spusti, pa ni vrlo visoki vozači neće imati problem.

Pritom, uvek treba imati u vidu klasu kojoj auto pripada i na osnovu toga suditi o prostranosti.

U tom smislu Yaris Cross ima više mesta u odnosu na Yaris, pogotovo na prednjim sedištima.

Volan se dosta izvlači i može nisko da se spusti.

Pozadi nema viška prostora ali se ne može reći da je tesno. Osoba prosečne visine iznad glave ima još tri-četiri prsta prostora, dok za kolena ostaje tek koji centimetar, baš kao i kod većine konkurenata.

Suštinski, Yaris Cross je zamišljen kao gradski auto sa kojim, ako zatreba, možete i na duža putovanja. Dokaz za to je i solidan prtljažnik; u verziji bez 4x4 pogona ima zapreminu od skoro 400 litara.

Može se reći da je ovo idealna kombinacija upotrebljivosti, komfora i performansi. Nije mali a nije ni preveliki. Istovremeno, maksimalno je bezbedan i štedljiv…

Suština Toyotinih hibrida je u tome da maksimalno čuvaju prirodu ali i budžet vlasnika. Što je najbitnije, nema nikakvih uslovljavanja koje donose čisto električni automobili.

Ne morate da tražite punjač, da čekate svoj red, pa onda da čekate da se napuni, već svratite na pumpu i završite posao.

Istovremeno, potrošnja je skoro duplo manja u odnosu na konkurente sa konvencionalnim motorima. I ne samo to; troškovi održavanja i redovnih servisa su manji.

Nema brige ni oko potencijalnih kvarova jer Toyota prodaje hibride već skoro četvrt veka.

Čak i najveći protivnici elektrifikacije priznaju da nema mnogo pouzdanijih automobila od Toyotinih hibrida.

Ono što je velika novina je uvođenje pogona na sva četiri točka. Do sada su u gami Toyotinih hibrida samo RAV4 i Highlander mogli da se pohvale dodatnim zadnjim elektromotorom koji pokreće zadnje točkove. Sada im se, uz Corollu Corss, pridružuje i Yaris Cross.

Treba reći da 4x4 pogon nije standard, već se doplaćuje 2500 evra, bez obzira na paket opreme. Sa samo prednjim pogonom auto je nešto štedljiviji i ima bolja ubrzanja do "stotke" i to za šest desetinki.

Ali, ako vam je pogon na sva četiri točka neophodan, dileme nema.

Naravno, Yaris Cross nije namenjen ozbiljnijoj ofroud vožnji, već ljudima koji žive u brdsko-planinskim predelima. Kada padne sneg, nema uvek mogućnosti da se čeka grtalica, već mora da se krene na posao, u školu… U takvim situacijama zadnji elektromotor je od velike pomoći.

Snaga se automatski raspoređuje na svaki točak pojedinačno, što možete da pratite na displeju putnog računara. Uvek kreće uz pomoć oba elektro-motora, a kako se brzina povećava, tako se polako deaktivira zadnji i to već pri tridesetak na sat.

Kao i kod Yarisa, hibridnu kombinaciju upotpunjuje novi trocilindarski atmosferski benzinac zapremine 1.5 litara.

Toyota nikada ne sabira snage motora, što bi u ovom slučaju iznosilo 177,3 KS, već se navodi neka vrsta aritmetičke sredine od 116 KS.

S obzirom da je reč o hibridu nove generacije, u vožnji se prilično razlikuje od dosadašnjih hibrida sa 1.5 četvorocilindarskim motorom, koji je pokretao Priuse prve dve generacije i Yaris Hybrida.

Novi je dosta snažniji kada je reč o vožnji samo na struju. Otprilike, u praksi se ponaša kao i dalje aktuelni 1.8 hibrid u Corolli i C-HR-u. Omogućava snažnija ubrzanja pre nego što se aktivira benzinac. Samim tim, veći je procenat potpuno električne vožnje, pa se smanjuje i potrošnja.

Mi smo testirali Yaris Cross na dosta nižim temperaturama u odnosu na aktuelne, letnje. One ne prijaju ni benzincima, ni dizelašima, pa čak ni elektroautomobilima, dok su hibridi relativno imuni.

Sve bi bilo jednostavno da putnici ne zahtevaju grejanje, pa zbog toga benzinac mora da održava radnu temperaturu koju inače neverovatno brzo postiže, mnogo brže nego klasični benzinci. Zatim, tu su i ostali potrošači, grejači sedišta, volana, stakala…

Da ne ulazimo u detalje oko napajanja, suština je da na niskim temperaturama benzinac radi duže zbog potrebe putnika. Ipak, uspeli smo da u dužim gradskim vožnjama dostignemo rezultat od preko 80 posto vožnje samo na struju.

Tada je već dostignuta radna temperatura ne samo motora već i kabine, pa je sve lakše. U suprotnom, kratke relacije smanjuju vožnju samo na struju na nekih pedesetak posto. Upravo od svega toga zavisi i potrošnja. Ako se voze kratke relacije do petnaestak minuta, izmerili smo prosek od oko 5,5 l/100 km.

Međutim, ako se voze duže ture, prosek bez problema pada za litar. Pritom, auto nismo štedeli i nismo pazili tokom ubrzanja kako bi što više radio na struju. Da jesmo, prosečna potrošnja bi pala i ispod četiri litre.

Osim sa hibridnim pogonom, Yaris Cross je dostupan i sa već pomenutim 1.5 benzincem od 125 konjskih snaga. Cena počinje od 20.490 evra, dok hibridi mogu da se nabave od 31.790 evra, bez uračunate subvencije prilikom kupovine.

Najviše uštede u potrošnji Yaris Cross hibrid ostvaruje u gradu, posebno u gužvi. Na otvorenom je već nepovoljnija situacija.

Pri 130 km/h ume da troši oko 7,5 l/100 km i pritom se "vrti" na oko 3200 o/min. Iako nema obrtomera na displeju instrumenata, može da se podesi njegov prikaz na hed-ap displeju.

On je od velike koristi, ne samo zbog broja obrtaja, već i zbog prikaza trenutne brzine, ograničenja i sledećeg skretanja ako je navigacija aktivna.

Iako je zamišljen kao pre svega ekološko i ekonomično vozilo, Yaris Cross hibrid je prilično žustar po gradu. Brzo reaguje na komandu gasa, za šta su zaslužni i sjajni benzinac ali i dva elektro-motora sa velikim obrtnim momentom.

Naravno, ovde ne mislimo na ekstremna ubrzanja, s obzirom da ovo nije sportski auto. Interesantno je da tri cilindra obezbeđuju i manju buku, za šta je zaslužan i sjajni e-CVT menjač. Na primer, za uobičajena ubrzanja motor ne prelazi preko 2000 obrtaja, tako da je u kabini prilično tiho a do putnika dopire samo karakteristično "žuborenje" neparnog broja cilindara.

Ovo je auto na koji i po snegu i poledici mogu da se oslone svi koji žive u brdsko-planinskim predelima. I to ne samo na uzbrdicama, već i prilikom spuštanja nizbrdo.

Naime, ugrađen je sistem tipičan za ozbiljnije SUV modele kod kojih auto sam koči na klizavoj strmoj nizbrdici, održavajući brzinu hoda.

Vozač samo treba da upravlja, dok će se auto truditi da koči svaki točak ponaosob, kako ne bi došlo do zanošenja.

Toyota se opredelila za klasičnu ručicu automatskog menjača. Krajnji zadnji položaj sa oznakom "B" služi za kočenje motorom prilikom spuštanja niz duge nizbrdice, na primer, niz planinu.

U tim situacijama sila rekuperacije nije dovoljno snažna, pa je neophodan poseban režim, koji funkcioniše uz pomoć kočenja motorom.

Hibridi su ranije bili ranjivi na snegom prekrivenoj podlozi. Elektronika jednostavno nije dozvoljavala proklizavanje. Sada se Toyotama RAV4 i Highlander pridružuje i Yaris Cross sa 4x4 pogonom za koji je zaslužan dodatni, zadnji motor.

Omogućio je priličnu uštedu u masi jer nema kardana i klasičnog zadnjeg diferencijala, već samo kućište sa elektromotorom na njegovom mestu. U praksi se pokazalo da je više nego sposoban da izvuče auto iz klizavih situacija, što će svakako ceniti mnogi koji žive u područjima sa dosta snega.

Vozaču je ostavljena mogućnost da odabere vrstu podloge, bilo da je to sneg ili neka druga klizava podloga na kojoj nema optimalnog prijanjanja. Naravno, tu su i dalje "power" mod koji obezbeđuje maksimalne performanse, kao i EV režim, koji forsira vožnju samo na struju. Na displejima može da se prati koji motor kada radi i u kojoj meri.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Benzinski motor: 3 cil, zapremina 1490 ccm, snaga 68 kW (92 KS) pri 5500 o/min, maks. o. moment 120 Nm pri 3600-4800 o/min, menjač automatski, e-CVT

Elektromotori: prednji sinhroni, sa permanentnim magnetom, snaga 59 kW (80 KS), maks. o. moment 141 Nm, zadnji indukcioni, snaga 3,9 kW (5,3 KS) maks. o. moment 52 Nm, ukupna snaga sistema 85 kW (116 KS)

Baterija: Litijum-jonska, 48 ćelija, nominalni napon 177,6 V, kapacitet 4,3 Ah

Dimenzije: D/Š/V 4180/1765/1595 mm, međuos. rastojanje 2560 mm, prtljažnik 320 l, rezervoar 36 l, masa 1360 kg, pneumatici 215/50 R18

Performanse: maks. brzina 170 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,8 s, prosečna potrošnja (WLTP) 4,7-5,1 l/100 km, emisija CO2 106-116 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Toyota

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.