TOJOTA ULAŽE 50 MILIONA DOLARA U TESLU

Izvor: Kurir, 21.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"TOJOTA" ULAŽE 50 MILIONA DOLARA U "TESLU"

LOS ANĐELES - Šefovi "Tesla motora" i "Tojote" iznenadili su svet auto-industrije kada su objavili partnerstvo na razvoju i izradi električnih automobila u nedavno zatvorenoj fabrici vozila u blizini San Franciska.

Izvršni direktor japanske "Tojote" Akio Tojoda izjavio je da će najveći proizvođač automobila na svetu uložiti 50 miliona dolara u "Teslu" kada kompanija započne sa javnom prodajom akcija, dok je direktor "Tesle" Elon Musk kazao da će njegova kompanija kupiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << fabriku NUMMI (United Motor Manufacturing) u Frimontu, gde će se izrađivati električno sedan vozilo "model S".

"Zajedno ćemo kreirati električna vozila", rekao je Musk na konferenciji za štampu u Palo Altu, sedištu firme i istakao da je "velika čast sarađivati sa kompanijama kao što je 'Tojota'".

Analitičari veruju da će novo partnerstvo povećati kredibilitet kompanije "Tesla" koja je u Silicijumskoj dolini počela da radi pre samo nekoliko godina, ali da će istovremeno popraviti imidž "Tojote" pošto je bila prinuđena da plati SAD rekordnu kaznu od 16,4 miliona dolara zbog nedovoljno brzog povlačenja neispravnih pedala za gas sa američkog tržišta.

Kompanija "Tesla", koja sada izrađuje električno sportsko vozilo sa dva sedišta koje košta oko 109.000 dolara, objavila je da je njen cilj da proizvede električni automobil čija će cena biti prihvatljivija od sadašnje. Najnoviji "model S", koji bi trebalo da se nađe u prodaji 2012. godine po ceni od 49.000 dolara, uključujući i federalne kredite za nabavku "zelenog" vozila, može da pređe 300 milja sa jednim punjenjem baterije koje traje tri do pet sati.

Kalifornijska fabrika NUMMI, izgrađena 1984. godine kao zajedničko preduzeće između "Dženeral motorsa" (GM) i "Tojote", zapošljavala je 4.700 radnika. U njoj je GM izrađivao vozila marke "pontijak", ali se iz zajedničkog preduzeća povukao prošle godine posle sudskog zahteva za zaštitom od bankrota zbog ogromnih gubitaka. "Tojota" je u tom pogonu izrađivala sedan "korolu" i pik-ap "takomu", da bi u avgustu saopštila da bez GM ne može da ga održava.

Prošlog meseca obustavljen je rad u toj fabrici, sa čijih je montažnih traka izašlo osam miliona vozila, tako da je njena sudbina bila dovedena u pitanje.

Direktor Musk je naveo da se novim partnerstvom sa "Tojotom" predviđa godišnja izrada 20.000 vozila i da će se razmotriti mogućnosti za proizvodnje novih modela. U početku biće angažovano 1.000 radnika, a na dužu stazu 10.000 radnih mesta biće otvoreno u fabrici NUMMI.

Novo udruživanje dovodi u poslovnu vezu "Tojotu", najvećeg proizvođača hibridnih vozila na svetu, sa "Teslom", jedinom kompanijom koja sada u SAD prodaje električna vozila opremljena baterijama. Tehnologiju električnih automobila podržava američka administracija kao jednu od mogućnosti za što manje korišćenje nafte i za smanjivanja zavisnosti zemlje od inostranih izvora energije. "Tojota" namerava da ponudi američkom tržištu elektrovozilo u 2012. godini i da iste godine krene sa maloprodajom hibridnog "prijusa" sa utičnicom.

"Tesla" pak ima 2.000 rezervacija za "model S" sedan i namerava da poveća obim proizvodnje u 2012. godini, s projekcijom godišnje izrade oko 20.000 takvih automobila. Kompanija je prodala i oko 1.000 električnih sportskih automobila čija se cena kreće oko 109.000 dolara, ali je na tom poslu izgubila 230.000 miliona dolara.

Firma "Tesla", koja već šest godina nije ostvarila profit, namerava da inicijalnom prodajom akcija obezbedi oko 100 miliona dolara i da sa 465 miliona dolara vladine pomoći u kreditima pomogne proizvodnju "modela S."
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.