I Tojota na gubitku

Izvor: RTS, 22.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Tojota na gubitku

Vodeći japanski proizvođač automobila Tojota objavio je, prvi put u 71 godinu dugoj istoriji, gubitak od preko 1,5 milijardi dolara.

Usled globalne recesije, jakog jena i sve težih uslova za dobijanje kredita, japanska Tojota smanjuje prognoze godišnjeg rasta profita.

Najveći japanski proizvođač motornih vozila ponovo je snizio procenu svoje zarade, očekujući profit od svega 555 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dolara za poslovnu godinu koja se završava krajem marta.

Kompanija očekuje prodaju slabiju za četiri odsto u 2008. godini a, prvi put u 71-godišnjoj istoriji, objavljen je gubitak od preko milijardu i 500 miliona dolara.

Tojota, Honda i Nisan zabeležili su prošlog meseca na američkom tržištu ukupan pad prodaje od oko 30 procenata.

Premijer Japana Taro Aso rekao je da su drugoj ekonomiji sveta potrebne odlučne akcije da bi se izborila sa finansijskom krizom zbog koje je zapala u recesiju.

Zbog pada izvoza, Japan je u novembru zabeležio trgovinski deficit od dve i po milijarde dolara.

Ministarstvo finansija obelodanilo je predlog budžeta kojim se predviđa da u sledećoj fiskalnoj godini potrošnja poraste za 6,6 odsto, odnosno, na skoro čitavih hiljadu milijardi dolara.

Japanska centralna banka snizila je kamatne stope na 0,1 odsto. Kina je to takođe uradila, pa vrednost akcija na azijskim berzama beleži neznatan rast.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.