Evropska proizvodnja Toyote – 9 miliona vozila

Izvor: Nacionalna klasa, 16.Okt.2014, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska proizvodnja Toyote – 9 miliona vozila

Mnogi evropski vozači Toyota vozila nisu toga svesni, ali postoji velika verovatnoća da je njihova Toyota napravljena u Evropi. Zapravo, dva od tri vozila prodata na kontinentu su napravili radnici Toyote u jednoj od 6 fabrika vozila i 3 fabrike motora, smeštenih u Portugalu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj, Francuskoj, Poljskoj, Češkoj Republici i Rusiji. Ukupna proizvodnja u Evropi će ove nedelje dostićii 9 miliona vozila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << />
Didier Leroy, predsednik i generalni direktor kompanije Toyota Motor Europe je nedavno objavio ovaj rezultat na Sajmu automobila u Parizu, koji se održava do 19. Oktobra u francuskoj prestonici: "Toyota Europe ovog meseca obeležava jedan važan događaj - proizvodnju svog 9-milionitog automobila u Evropi. A veoma sam srećan što to obeležavamo u odličnom raspoloženju", misleći na jake poslovne rezultate u protekloj fiskalnoj godini i rast prodaje tri godine za redom, uz planove za povećanje prodaje u kalendarskoj 2014. godini.

"U Toyoti imamo dugu tradiciju lokalne proizvodnje i prodaje vozila. Nedavno smo takođe povećali izvoz, zbog konkurentnosti naših vozila proizvedenih u Evropi. Želimo da održimo evropsku proizvodnju uvođenjem novih tehnologija, kao što je hibrid, i inovacija u menadžementu koje će nam omogućiti globalnu konkurentnost naših fabrika", dodao je g. Leroy.

Proizvodnja u Evropi je krenula 1971. godine, gradnjom prve fabrike - Toyota Caetano Portugal S.A, gde se je proizvodila prva "evropska" Corolla.

Danas, 43 godine kasnije, u sedam evropskih zemalja nalazi se devet fabrika, što predstavlja ulaganje od više od 8 milijardi evra. U tim fabrikama se proizvodi širok asortiman vozila za evropske kupce, kao i za izvoz na tržište Sjedinjenih Država.

Danas, oko 20% svih Toyota i Lexus vozila prodatih u Evropi su hibridi, a većina njih je takođe proizvedena u Evropi. 2013. godine, 105.000 od 156.000 hibrida prodatih na evropskom tržištu su bili proizvedeni u fabrikama TMMF (Yaris) i TMUK (Auris i Auris Touring Sports). Od početka ove godine, u Evropi je prodato više od 131.000 hibridnih vozila.

Izvor: Toyota

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.