Dulić: Subvencije za hibridna kola

Izvor: B92, Tanjug, 02.Mar.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Subvencije za hibridna kola

Beograd -- Narednih nedelja očekuje se donošenje odluke koja predviđa subvencije za kupovinu hibridnih vozila u iznosu od oko 1 000 evra, kaže ministar Oliver Dulić.

"Pred Vladom Srbije nalazi se uredba koja predviđa značajnu subvenciju za kupovinu takvih vozila koja su ekološki bezbednija", rekao je Dulić posle preuzimanja automobila na hibridni pogon "tojota prius", ispred Palate Srbije, za potrebe akcije "Očistimo Srbiju" i resornog ministarstva.

Dulić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izrazio očekivanje i da će se u narednom periodu sa Ministarstvom finansija obezbediti određene olakšice što se tiče ukidanja carina prilikom kupovine hibridnih vozila.

On je podsetio da je nekoliko gradova u Srbiji izašlo u susret inicijativi Ministarstva da se za sve kupce tih vozila obezbedi besplatno parkiranje, što je, kako je naveo, veoma važno za Beograd, ali i druge gradove.

"Drago nam je što će ekološka akcija 'Očistimo Srbiju' da bude podržana na ovakav način, a mi smo prva zemlja u regionu koja je dala podršku automobilskoj industriji koja proizvodi ekološka vozila", rekao je Dulić.

On je kazao da je plan Ministarstva. kao i Fonda za zaštitu životne sredine da se obezbede subvencije svim gradovima koji žele da kupe autobuse za javni prevoz, a koji su ekološki prihvatljiviji i pouzdaniji.

"Namera je da kod naših građana pokrenemo svest o tome kako mogu ličnim primerom da doprinesu smanjenu emisija ugljen-dioksida. Nadamo se da ćemo ovom merom uticati na građane da odaberu vozilo koje proizvodi manje štetnih gasova", rekao je Dulić, podsetiviši da je korišćenje vozila na hibridni pogon jeftinije.

On je podsetio da takva vozila u gradskoj vožnji uopšte ne troše gorivo i ne proizvode ugljen-dioskid, čime, kako je naveo, predstavljaju uštedu za kućni budžet.

Uručujući automobil na tzv. hibridni pogon, predsednik "Tojota Adria grupe" Šoji Kimura je rekao da je to vozilo pionir u hibridnoj ekologiji, a da su njegova napredna tehnologija i mala potrošnja, kao i emisija ugljen-dioksida poznata širom sveta.

To vozilo radi pomoću električnog pogona i fosilnih goriva, a proizvodnja CO2 je duplo manja nego kod drugih vozila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.