Budućnost auto-industrije? Svešće se na 10 velikih igrača

Izvor: B92, 27.Apr.2023, 15:32

Budućnost auto-industrije? Svešće se na 10 velikih igrača

Kineska kompanija Xpeng, koja važi za jednog od najvećih Teslinih rivala, najavila je da će se globalna automobilska industrija u narednoj deceniji svesti na samo 10 kompanija.

Potpredsednik kompanije, Brajan Gu, objasnio je da bi neki kineski proizvođač, ukoliko mu pođe za rukom da ostvari godišnju prodaju od najmanje tri miliona vozila, uz globalni izvoz, bio među poslednjima na jednoj takvoj listi svetskih proizvođača automobila, prenosi Seebiz.

"Najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetski proizvođač automobila Toyota je 2022. godine prodala 10,5 miliona automobila", piše Fajnenšel tajms.

U intervjuu londonskom listu, Gu je rekao da kompanije koje žele da budu u "Klubu tri miliona" moraju da postanu globalni igrači.

"Ne možemo da budemo samo igrač u Kine, moramo da budemo globalni. Mislim da u tom scenariju skoro polovina zahteva za kupovinu vozila mora da dođe izvan Kine. Za pet do deset godina to će biti mnogo koncentrisanije tržište. Mislim da će se broj kompanija na globalnoj sceni smanjiti na desetak", rekao je Gu.

Govoreći o konkurenciji na tržištu, Gu je istakao da se kompanija suočava sa velikim izazovima.

"Ove godine mislim da se suočavamo sa veoma konkurentnim okruženjem. Očigledno da postoji pritisak u vidu sniženja cena, što ne samo da zaoštrava konkurenciju, već stvari i neodlučnost među kupcima", kazao je on.

Inače, ova kompanija zauzela je 12. mesto po prodaji među proizvođačima električnih vozila u Kini tokom prva tri meseca ove godine. U 2022. godini je prodala više od 120.000 vozila, a ove je doživela pad prodaje od skoro 50 odsto u prvom kvartalu, nakon što je kompanija Tesla snizila cene svojih automobila.

U januaru 2023. godine, Xpeng je bio primoran da sledi Teslin primer i snizio je cene tri od svoja četiri modela za čak 13 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Xpeng: Tržište automobila u sledećoj deceniji će se svesti na 10 kompanija

Izvor: AutoBlog, 27.Apr.2023

Kineska kompanija Xpeng koja važi za jednog od najvećih rivala kompanije Tesla, saopštila je da će se svetska automobilska industrija u narednoj deceniji svesti na samo 10 kompanija. Potpredsednik kompanije Brian Gu objasnio je da bi kineske kompanije, ukoliko uspeju da ostvare godišnju prodaju...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.