WTCC: Borković drugi na Suzuki

Izvor: B92, 26.Okt.2014, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

WTCC: Borković drugi na Suzuki

Dušan Borković osvojio je drugo mesto na trci u Japanu i tako postao prvi Srbin koji se popeo na pobedničko postolje na Svetskom šampionatu turing automobila.

Borković je na drugoj trci na Suzuki startovao sa druge pozicije, zauzeo drugo mesto, a prethodno je u prvoj završio na osmom.

Ispred njega bio je Gabrijel Tarkini, a treću poziciju zauzeo je Norbert Mihelis.

Borković u generalnom plasmanu zauzima 14. mesto sa 41 bodom. Na prvom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mestu je Lopes sa 422 boda.

Borković je mudro izvezao prvu trku, štedeći se za ono pravo, budući da je na sledećoj startovao sa druge pozicije. Iako je u prvom krugu izgubio jednu poziciju, odličnom vožnjom izbegao je svaki rizik, da bi posle odustajanja Milera skočio na deveto mesto. U poslednjem krugu, Borković uspeva da obiđe Monteira i kao osmi prođe kroz cilj.

Usledila je trka, Borković je sačuvao drugo mesto na startu, ali je već u prvom krugu Mađar Mihelis pokušao da ga obiđe. Došlo je do kontakta, pančevački as odbranio je poziciju i neoštećen ostao na stazi. U preostalih deset krugova nije dozvolio ni promil šanse svojim pratiocima da ga ugroze i suverenom vožnjom završio trku iza legende ovog sporta, Gabrijelea Tarkvinija.

"Bilo je fenomenalno! Pobedio sam jer sam imao ogromnu podršku svoje supruge Andrijane,porodice, tima i svih navijača. Video sam u prvoj trci da mogu da stignem sve, jer sam bio brži od Monteira. Smetao mi je, ali nisam hteo da rizikujem. U drugoj trci sam imao taktiku da ne napinjem gume i da polako pokušam i Tarkvinija da preteknem, ali kada me je Mihelic udario, izgubio sam malo vremena. Srećom sam uspeo da održim drugo mesto, izborim se sa Mihelicom i ostanem bez ostećenja usled te borbe", rekao je Borković posle nastupa u Suzuki.

Zvanično najuspešniji srpski automobilista svih vremena zahvalio se svima koji su bili uz njega u izuzetno teškoj debitantskoj sezoni u FIA WTCC.

"Veliko hvala svima koji su verovali u mene cele sezone, mom timu, mojoj Srbiji, sponzorima, premijeru Vučiću, predsedniku Nikoliću i ostalim čelnicima Srbije, koji shvataju koliko je velika stvar što se srpska zastava vijori u FIA svetskom šampionatu."

Srpski vozač na ovaj način nastavio je fenomenalan niz rezultata na međunarodnoj sceni, pošto je pre dve godine postao evropski šampion na brdskim stazama, a prošle bio treći na Evropskom kupu turing automobila.

Vikend u Suzuki odlučio je i pitanje novog svetskog šampiona, pošto je posle briljantne sezone do titule pobedom u prvoj trci došao Sitroenov vozač Hoze Marija Lopez iz Argentine.

Sezona WTCC završava se na stazi Guja u Makau, gde će se voziti od 13. do 16. novembra.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

''Suzuka'' - Istorijski uspeh Dušana Borkovića!

Izvor: Sportske.net, 26.Okt.2014

Dušan Borković nastavlja da ispisuje zlatne stranice srpskog automobilskog sporta! Na legendarnoj stazi ''Suzuka'' u Japanu, on je danas osvojio fantastično drugo mesto, u trci WTCC šampionata. Duco, svaka ti čast!

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.