Svakodnevni univerzalac

Izvor: Blic, 29.Sep.2009, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svakodnevni univerzalac

Suzuki" je novim modelom „SFV 650 gladijus" pokušao da kupcima olakša izbor motocikla za svakodnevnu upotrebu. Japanski proizvođač je svoj „naked" predstavio kao moderan motocikl, lak za upravljanje, nešto manjih dimenzija od konkurencije i kao stvoren za gradske uslove vožnje.



„SFV 650 gladijus" je podjednako namenjen i damama zbog čega se „Suzuki" odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za manji i lakši dvocilindrični motor, koji se odlikuje snagom (72 KS) i odzivom na gas. Agregat je „V-twin" dobro poznat iz modela „suzuki SV 650" od kojeg je „gladijus" jeftiniji i bolje je prilagođen početnicima. Dvocilindraš je elastičan i živahan, a maksimalan obrtni momenat od 64 Nm se isporučuje pri 6.400 obrtaja u minutu. Važno je i znati da se motor kroz iskustvo modela SV 650 pokazao kao izdržljiv, pouzdan i lagan za održavanje.

Živahnost je važna u gradskim gužvama kada s „gladijusom" lako i brzo možete da menjate trake a da ne ugrozite svoju i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. Upravo se u gradu vidi prava snaga „Suzukijevog" motocikla koji je nešto mekše podešen, manje za sportsku a više za komfornu vožnju. Upravljivost „gladijusa" je vrlo dobra i nije potrebno duže privikavanje. Takođe, kočnice su sjajne.

„Gladijus" je dizajniran da bude što je moguće uži na mestu gde se rezervoar spaja sa sedištem. Takođe, sedište je postavljeno nisko (78,5 cm) kako bi manje iskusni vozači mogli s obe noge da stanu na zemlju. „Suzuki" kao dodatnu opremu nudi i sedište čija visina može da se prilagođava na visinu između 79 i 81 centimetra. Sedeća površina je za nijansu kraće nego kod konkurencije („kavasaki ER6N" i „jamaha XJ6"), ali je dovoljno za vožnju u dvoje. Naravno, „gladijus" nije zamišljen kao „kruzer", već kao univerzalac koji se podjednako dobro snalazi u svim situacija. Za duža putovanja, kao i za izlete sa asfalta, postoje bolji izbori od „gladijusa" koji je ipak na prvom mestu urbani motocikl.

Izgled je naravno važna i „Suzuki" je nedavno predstavio novu boju za „gladijus" pa će tako, pored postojećih kombinacija (plavo-bela, zeleno-crna i crveno-bela), kupcima na raspolaganju biti i potpuno crna verzija. Dizajneri su maksimalno pazili na sve detalje. Recimo, prednji branik i poklopci hladnjaka i motora su iste boje, dok su sam motor i okvir „urađeni" u drugoj boji. Zadnji deo je takođe elegantan sa stop svetlom spakovanim ispod sedišta. Instrumentu su pozicionirani iznad prednjeg svetla a pred vozačem se nalaze analogni obrtomer, digitalni brzinomer, kao i LCD digitalni sat i pokazivač kilometraže. „Gladijus" je dobio i nove aluminijumske točkove od 17 inča, sa pet paoka, koji odgovaraju elegantnom izgledu. Zapremina rezervoara je 14,5 litara.
Pogledaj vesti o: Suzuki

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.