Suzuki Swift

Izvor: B92, 26.Nov.2010, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suzuki Swift

Suzukijev model Swift je, uz legendarnu Vitaru jedan od najpopularnijih, ove japanske kuće. Nova, treća generacija je elegantno doterana tako da slobodno možemo da kažemo da je Swift atraktivniji nego ikad.



Piše: A. D. ; Izvor: Auto magazin

Možda će vam se na prvi pogled razlike između starog i novog Swifta učiniti minornim, ali u Suzukiju tvrde da je ovo potpuno nov model >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji samo podseća na prethodnika. Dizajnerska ideja je zadržana, ali su svi limeni paneli potpuno novi kao i kompletna konstrukcija.

Sa dužinom od 3,85 metara Swift je klasični predstavnik B segmenta. U dužini je porastao za dobrih devet centimetara, a međuosovinsko rastojanje je povećano na 2,43 metra kako bi se obezbedilo što je moguće više komfora u kabini. Iz istih razloga širina vozila je povećana za 5 mm, a visina za 10 mm. Na prvi pogled ove cifre deluju skromno ali, naposletku, sve se računa, a doprinos je vidljiv kada se smestite u kabinu.

U Suzukiju ističu da je veliki napredak učinjen na polju materijala. Konstrukcija novog Swifta izrađena je od kvalitetnijeg čelika veće čvrstoće koji je ujedno i nešto lakši, što se pozitivno odražava na performanse i bezbednost.

Na Euro NCAP kreš testu osvojio je maksimalnih pet zvezdica, čime je postao jedan od najbezbednijih automobila u Evropi. Za to je zaslužna i bogata standardna oprema koja čak i u baznoj verziji uključuje sedam vazdušnih jastuka (od kojih je sedmi za kolena vozača) i ESP sistem.

Za početak, Swift se isporučuje sa po jednim benzinskim i dizel motorom.

Benzinac zapremine 1,2 litra sa 94 KS je potpuno nov. U odnosu na stari 1,3 je jači, ima veći obrtni moment i nižu potrošnju koja u proseku iznosi 5,0 l/100 km.

Poznati dizelaš od 1,3 litra isporučuje 75 konjskih snaga, a glavna osobina mu je izrazito niska potrošnja od svega 4,2 l/100 km.

Kao inspiracija za dizajn enterijera, po svemu sudeći, bio je model Kizashi što je samo još jedan plus na strani novog Swifta. Sve deluje skladnije, luksuznije ali, pre svega, modernije.

Novi Swift se proizvodi u poznatoj fabrici u Mađarskoj, a prodaja je već počela i u našoj zemlji. U ponudi su dva paketa opreme.

Najjeftiniji Swift benzinac sa cenom od 10.800 evra sa PDV-om standardno ima klima uređaj, elektro podizače prednjih prozora i centralnu bravu sa daljinskim.

Informišite se više o cenama i paketima opreme za novi Suzuki Swift

Suzuki Swift Motor 1,2 Dual VVT 1,3DDiS

Snaga 69 kW (94 KS) 55 kW (75 KS)

Obrtni moment 118 Nm pri 4.800 o/min 190 Nm pri 1.750 o/min

Maksimalna brzina 165 km/h 165 km/h

Ubrzanje od 0 do 100 km/h 12,3 s 12,7 s

Prosečna potrošnja 5,0 l/100 km 4,2 l/100 km

Emisja CO2 116 g/km 109 g/km

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.