Auto test: Suzuki Swift - magija i bez turba

Izvor: B92, 12.Jul.2019, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Auto test: Suzuki Swift - magija i bez turba

Novi Suzuki Swift je ubedljivo najštedljiviji i jedan od najzanimljivijih gradskih automobila za vožnju.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Nema dileme, Suzuki Swift je gradski auto koji nije kompromitovan negativnim komentarima vlasnika.

U međuvremenu je Suzuki unapredio svoju gamu, tako da je Swift sada pozicioniran između Ignisa i nešto većeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Balena, koji takođe pripada B segmentu.

Doduše, Baleno spada u „B plus“ segment zbog izuzetne ponude prostora na zadnjim sedištima i velikog prtljažnika.

Upravo iz tog razloga je Swift nešto skromnijih dimenzija, konstruisan po meri onih koji auto uglavnom voze po gradu. Naravno, to ne znači da je automobil tesan i da nosi kompromise; naprotiv.

U odnosu na prethodnu generaciju je prostraniji, sa nešto više mesta na zadnjim sedištima. Bez ikakvog stiskanja komforno mogu da sednu dve osobe prosečne visine.

Mana prethodnika je bila zapremina prtljažnika, koja je ovde ispravljena. Novi Swift ima gepek od 265 litara, što je dovoljno ne samo za obilan šoping, već i za prtljag dve osobe na dužim relacijama.

Dizajn je majstorski odrađen, tako da je spolja nesumnjivo prepoznatljiv kao Swift već generacijama unazad. Za originalan izgled zaslužni su prozori, koji svi zajedno izgledaju kao da je reč o kokpitu aviona, uz tradicionalno uspravno vetrobransko staklo.

Suzuki nije menjao ni osećaj za volanom. Kada sednete na mesto vozača, prvo što primetite je da šoferšajbna nije položena kao kod većine automobila.

Pa ipak, gotovo da je nemoguće da je dohvatite rukom, što samo govori koliko je auto zapravo prostran, uprkos kompaktnim spoljašnjim dimenzijama.

Očekivali smo nižu poziciju sedenja. Iako je sedište maksimalno spušteno, sedi se relativno visoko i uspravno, što je odlično za preglednost. Volan nema mogućnost podešavanja po dubini, ali je dovoljno blizu da nemate osećaj da sedite pogrbljeno.

Nožne komande su takođe relativno blizu, što značajno doprinosi osećaju sigurnosti kod manje iskusnih vozača. Njima u prilog idu i izuzetno mekane komande, počevši od nožnih, preko ručice menjača pa do laganog serva volana.

Sa Swiftom se srodite već kroz par minuta i odmah dobijete osećaj kao da ga vozite ceo život. Najlepše tek sledi.

U novi Swift se ugrađuje unapređeni 1.2 atmosferski benzinac od 90 KS, kao i novi 1.0 trocilindrični sa 111 KS.

U ponudi je i laka hibridna verzija, a s obzirom da nemamo subvencije za elektrifikovane automobile i da je atmosferac najjeftiniji, logično je što je najprihvatljiviji našim kupcima. Upravo takav motor ima i primerak koji testiramo.

U odnosu na prethodnu generaciju napravljena su brojna poboljšanja a među njima je i uvođenje još jedne dizne po cilindru, pa otuda naziv „dual-džet“ (DualJet).

Rezultat je više nego iznenađujući! Doduše, nije prvi put da vozimo Suzuki sa ovim motorom, pre toga smo testirali Baleno i Ignis koje pokreće ista mašina.

Sa masom manjom od 900 kilograma, u najavi je prava zabava!

I zaista, slobodno možemo da kažemo da je ovo ubedljivo najbolji atmosferski 1.2 motor na tržištu. Korejci i Italijani imaju sjajne motore, ali ovo što su napravili Japanci je daleko bolje. Swift pali na pola ključa. Na leru je toliko tih da, čak iako nema buke oko vas, motor jednostavno ne čujete a vibracije se ni najmanje ne osećaju.

Za razliku od 1.0 turbo motora, 1.2 iz stanja mirovanja kreće uglađenije i lakše. Naravno, na nižim obrtajima nije u stanju da pokaže svoj maksimum kao turbo, ali se u odnosu na ostale atmosferce budi vrlo rano.

Na primer, ako ste u drugoj brzini, već od 2000 obrtaja počinje snažno da vuče, a u trećoj od 2500. Drugim rečima, nije potrebno vrteti ga u visoke obrtaje kao druge slične motore.

Ipak, ukoliko želite maksimum, već pri 3500 obrtaja drastično menja karakter i to u meri da ne verujete da ima samo 90 „konja“. Swift je zapravo vrlo brz auto, a pun gas nećete moći baš dugo da držite.

Štaviše, toliko je zabavan za vožnju a međuubrzanja su takva da ne možete da se ne zapitate kakva li je tek „sport“ verzija sa 1.4 turbobenzincem od 140 „konja“.

Osim što pruža veliko zadovoljstvo u vožnji po pitanju ubrzanja, Swift ima relativno tvrdo ogibljenje. Odlično leži u krivinama ali zbog svoje male mase ume da skakuće preko neravnina.

Sad dolaze na red oni koji kažu da je to preslab auto kada se natovari sa četiri odrasle osobe. Čak i u tim okolnostima, sa sve uključenom „klimom“, Swift sa lakoćom obavlja zadatak. Iznenadilo nas je da ni u tim uslovima nije bilo potrebe za vožnjom pod punim gasom; šta više, subjektivan osećaj je da pun auto i „klima“ nisu opteretili motor za više od dvadesetak posto.

Bez obzira na dosta teške okolnosti, što zbog velike gužve i čestih stani-kreni momenata, što zbog dosta rada na leru za potrebe fotografisanja, naglih ubrzanja zbog radosti koje pruža i korišćenja „klime“, test smo završili sa 5,2 l/100 km vožnje po širem centru Beograda.

Pri svemu tome, Suzuki uopšte nije ugradio start-stop sistem iz prostog razloga što mu uopšte ne treba. U Ignisu potrošnja nije prelazila 5,5 l/100 km sa sve 4x4 pogonom, a u Balenu se kretala oko 5,0.

Posle dugo vremena, ovo je prvi auto sa kojim smo postigli čak niže vrednosti u odnosu na fabrički deklarisanu potrošnju. Ništa manje nije bitan podatak da Swift spada u najmanje zahtevne automobile po pitanju redovnog održavanja.

Sa nabavnom cenom koja počinje od 10.390 evra za osnovni „komfort“ paket, definitivno se ubraja među najpovoljnije automobile na našem tržištu, pogotovo kada se u obzir uzme i standardna oprema.

Trenutno su sa ovim motorom i manuelnim menjačem raspoloživa samo dva paketa. Drugi i ujedno najviši paket „premijum“, kakvim je opremljen test primerak, standardno raspolaže sa zanimljivim komadima opreme.

Na primer, tu je veliki multimedijalni displej osetljiv na dodir sa kamerom za vožnju unazad. Ima veliku rezoluciju i vrlo je osetljiva u noćnim uslovima, pa spada među najbolje na tržištu.

Grejači prednjih sedišta su takođe standard, kao i alu-felne, automatska svetla, LED dnevna svetla, Bluetooth konekcija, koža na volanu, dodatno zatamnjena zadnja stakla…

Elektropodizači su rezervisani samo za prednje prozore, što je inače uobičajeno kod japanskih modela u ovoj klasi.

Ista je situacija sa tvrdom plastikom na komandnoj tabli, ali su zato tapacirunzi u vratima lepo obloženi sunđerastom tkaninom.

Mlađim vozačima će možda nedostajati pomoć pri kretanju na uzbrdici, ali zato je tu izuzetno kvalitetno ozvučenje sa prednjim i zadnjim zvučnicima. Nije previše jako ali ima vrlo nizak i izražen bas, što je prilično retko u ovoj klasi.

Ovako opremljen auto košta 11.390 evra, dok je osnovni model sa dobrim delom navedene opreme hiljadu evra jeftiniji.

U odnosu na prethodnu generaciju, novi Swift ima dosta veći prtljažnik. Praktičan je za svakodnevni šoping, a tu su i nezaobilazne kukice u bočnim stranama za kačenje kesa.

Nema rezervni točak, već samo kit za reparaciju pneumatika.

Suziki Swift je tradicionalno dostupan i sa pogonom na sva četiri točka.

Sa Istim paketom opreme kao na test primerku može da se nabavi za 12.890 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.