Subaru spreman za Ženevu

Izvor: B92, 19.Jan.2011, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subaru spreman za Ženevu

Japanski proizvođač automobila Subaru objavio je da će na predstojećem 81. salonu automobila u Ženevi, koji će se održati od 3. do 13. marta, prirediti dve evropske premijere.



Biće to Subaru Impreza koncept i Subaru Trezia. Na štandu ovog japanskog proizvođača biće predstavljen i sportski automobil sa pogonom na zadnjim točkovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je plod saradnje sa Toyotom, a kome će ovo biti prvo svetsko prikazivanje.

Subaru Impreza koncept je prvi konceptni model od kada je Subaru uveo novu strategiju ovog brenda.

"Dizajn prikazuje mogući pravac razvoja Impreza modela i nosi novu filozofiju Subarua - „poverenje u pokretu" („Confidence in Motion"). Izražavajući Subaruovu osnovnu vrednost – „uživanje i bezbrižnost", nova Subaru Impreza koncept spaja uglađenu i svedenu formu koja odiše dinamičnošću i elegancijom. Takođe nudi prostranu i luksuznu unutrašnjost za bezbednu i komfornu vožnju", ističu iz ove kompanije.

Konceptna Impreza dugačka je 4.520 mm, široka 1.820 mm i visoka 1.430 mm, dok raspon između osovina iznosi 2.640 mm. Pokretaće je četvorocilindrični Subaru bokser motor nove generacije zapremine 2.0 litra u kombinaciji sa „lineartronik" (CVT) menjačem.

Iz Subarua kažu da model Trezia predstavlja "odgovor na sve veće zahteve tržišta u Evropi za malim i ekološki prihvatljivim automobilima".

Fraza koja bliže definiše ovaj model je „New Compact Smart Wagon" što bi u slobodnom prevodu označavalo moderan karavan manjih dimenzija.

Na evropskom tržištu pokretaće je 1.3-litarski benzinac i 1.4-litarski turbo-dizel motor. Dugačka je 3.995 mm, široka 1.695 mm, a visoka 1.595 mm, dok međuosovinski razmak iznosi 2.550 mm. Trezia emituje 113 g/km ugljen-dioksida.

"Novi Subaruov sportski koncept sa pogonom na zadnjim točkovima, koji razvija zajedno sa Toyotom, baziran je na novoj platformi, a nudi kvalitet koji je specifičan za Subaruovu vrhunsku tehnologiju – horizontalno postavljen bokser motor. Novi koncept-automobil nosi sva iskustva Subarua u izradi vozila sa bokser motorima, ali ovaj put u funkciji pogona na zadnjim točkovima uz očuvanje poznatog vozačkog užitka", naglašavaju iz Subarua.

Sportski automobil biće tehnički blizanac modela Toyote FT-86, a zahvaljujući saradnji kompanija Subaru i Toyota, model je nazvan Toyobaru.

Subaru svojim kupeom i ostaje veran boxer motoru, ali pogon neće biti integralan, već samo na zadnjim točkovima.

Iako su najpre najavili da će automobil biti za džep prosečnih kupaca, to više niko ne spominje. Objavljeno je da će troškovi proizvodnje biti mnogo veći od predviđenih.

Pročitajte više o konceptu Subaru Impreze

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.