Subaru slavi 60 godina

Izvor: B92, 16.Jul.2013, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subaru slavi 60 godina

Japanska kompanija, Fuji Heavy Industries (FHI), koja proizvodi automobile marke Subaru, obeležila je u ponedeljak 15. jula šest decenija postojanja.

Početak rada FHI vezan je 1917. godinu i za osnivanje kompanije Aircraft Research Laboratory, koja se bavila istraživanjima iz oblasti vazduhoplovnih tehnologija, a kasnije je postala deo fabrike za proizvodnju aviona, Nakajima Aircraft Co. Ltd.

Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Drugog svetskog rata, 1950. godine, ova fabrika reorganizovana je kao Fuji Sangyo Co. Ltd u dvanaest odvojenih profitnih centara, da bi se 15. jula 1953. njih pet spojili u novu kompaniju pod nazivom Fuji Heavy Industries (Fudži teška industrija).

Najznačajnija godina u istoriji kompanije bila je 1958. kada je FHI lansirala prvi japanski avion za obuku i testiranje, model T-1, ali i mini-automobil, Subaru 360.

Kroz svoju istoriju FHI nastavlja da razvija najmodernije tehnologije i jedinstvene proizvode kakvi su Subaru 1000, prvi japanski automobil za masovnu upotrebu sa motorom postavljenim napred i prednjim pogonom, zatim prvi putnički automobil sa pogonom na sva četiri točka - Subaru Leone, Subaru Legacy, koji je označio procvat automobila-karavana na japanskom tržištu, pa sve do naprednog bezbednosnog sistema za sprečevanje sudara pod nazivom EyeSight.

Prepoznatljivost kompanije FHI kao pokretača novih tehnologija prisutna je i u poslovima koji nisu povezani sa proizvodnjom automobila. U vazduhoplovnoj industriji čuveni su po sistemima bespilotnih letilica i učešću u međunarodnim projektima razvoja komercijalnih vazduhoplova.

Kompanija izrađuje i pogonske agregate opšte namene, kao i druge proizvode na motorni pogon koji se koriste u industriji i za svakodnevnu upotrebu širom sveta.

Pročitajte zašto su Subaru automobili drugačiji.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Proizvođač Subarua "Fudži teška industrija" proslavio 60. godišnjicu

Izvor: AutoBlog, 16.Jul.2013

Proizvođač automobila Subaru, kompanija "Fudži teška industrija" (FHI) je obeležio 60 godina postojanja. Početak rada "Fudži teške industrije" vezan je za osnivanje "Aircraft Research Laboratory" 1917. godine, koja se bavila istraživanjima iz oblasti vazduhoplovnih tehnologija, a kasnije...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.