Srbin iz Knina ocarinjen zbog BG tablica

Izvor: Politika, 26.Jul.2014, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbin iz Knina ocarinjen zbog BG tablica

Osmog jula carina Hrvatske oduzela „škodu oktaviju” Živku Babiću iz okoline Knina, koji živi u Umci, pa je bio primoran da otkupi svoje vozilo za 4.100 evra

Živko Babić iz Mokrog Polja kod Knina već šest godina bez problema putuje iz Srbije u Hrvatsku sa svojim vozilom marke „škoda oktavija” beogradskih tablica. Od 2008. godine, kada je kupio „škodu”, u Zemunu, do osmog jula ove godine, mirno je prolazio kroz granične punktove između Srbije i Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i u regionu. Šezdesetšestogodišnji Živko Babić, sa srpskim pasošem i hrvatskom putovnicom, ne može da izbrojao koliko puta je išao tamo-vamo, od Umke, gde sada živi, do Mokrog Polja, gde je nekada živeo! Možda oko 50 puta! I, svih ovih godina Živkovog putešestvija, njegov automobil je imao beogradske tablice.

Ali, osmog jula, najpre su mu hrvatske carinske vlasti oduzele vozilo, potom je sopstvenu „škodu” morao da otkupi za oko 4.100 evra. Sada čeka da plati dodatnu kaznu – još 700 evra. I, sve vreme, razmišlja da li da o ovome uopšte priča, ili da „šuti”, da ne nadrlja kad ponovo krene ka Kninu.  Ipak je izabrao ovo prvo. Kako je Živko ostao bez svojih kola i zašto je morao da ih otkupi? Šta se dogodilo na graničnom prelazu Stara Gradiška, prilikom ulaska Živka iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku?

– Sa mnom je u kolima tog dana bio moj komšija iz Knina. Prošao sam sve uobičajene kontrole, pokazao sam srbijansku vozačku dozvolu, potom srbijansku saobraćajnu dozvolu i srbijanski pasoš. Onda su me hrvatski službenici pitali imam li hrvatsku putovnicu. Ja sam im, naravno, pokazao i sva hrvatska dokumenta. Međutim, carinici su mi uzeli papire. Bilo ih je trojica. Čekao sam gotovo dva sata. Konačno sam imao šta da čujem. Rekli su mi: „Gospodine, mi vam zaplenjujemo automobil!” Rekli su mi još da sam hrvatski državljanin, a da upravljam vozilom stranih tablica. Pitali su me da li želim da ostavim vozilo tu ili da me prate do Slavonskog Broda. Ja sam izabrao da me prate do Slavonskog Broda. Po mene su došli komšija i sin – priča Živko. Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta boji se da se problem koji je imao Živko Babić sa oduzimanjem vozila može ponoviti hiljadama naših ljudi koji putuju sa vozilima srpskih registarskih tablica u Hrvatsku. To je bio povod da Linta uputi otvoreno pismo hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću, jer smatra da su hrvatski službenici nezakonito kaznili Živka Babića. Linta u pismu napominje da je Hrvatska puna vozila sa tablicama „New York”, „Florida” i slično, koje prećutno toleriše hrvatska policija, ukazujući premijeru Milanoviću da je dan kasnije, pošto je oduzeto vozilo nesrećnom Živku, devetog jula, načelnik carinske kancelarije u Osijeku doneo dva rešenja po kojima je Živko Babić počinio carinski i poreski prekršaj.

U rešenju je navedeno da, u slučaju ako Živko Babić ne plati carinu i porez na dodatnu vrednost u roku od 10 dana i porez na motorno vozilo u roku od 15 dana, naplata će se izvršiti prinudnim putem tako što će se „škoda” prodati na licitaciji. Upravo je zato Živko Babić bio prinuđen da ponovo plati carinu, porez na dodatu vrednost i porez na motorno vozilo u visini od pomenutih 4.100 evra, jer se podnošenjem žalbi ne obustavlja sprovođenje pomenutih rešenja. On je platio i kaznu za dvodnevno držanje vozila u carinskom skladištu u visini 850 kuna ili 120 evra. I to nije sve. Nakon što je to učinio, Živko Babić je preuzeo vozilo i vratio se u Srbiju. Ni tu nije kraj. Na njegovu adresu u Mokrom Polju će stići i rešenje o prekršajnoj kazni u visini od 5.000 kuna ili oko 700 evra koju će, takođe, morati da plati.

Linta tvrdi u pismu Milanoviću da se načelnik regionalne carinske kancelarije u Osijeku Davor Petović pogrešno pozvao na član 5, stav 1, tačka b Aneksa C Konvencije o privremenom uvozu, u kome stoji da pravo na privremeni uvoz prevoznog sredstva sa stranom registracijom u Hrvatsku imaju lica sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji druge države. Pošto je, prema Davoru Petoviću, Živko Babić prijavljen na adresi stanovanja u Hrvatskoj, u mestu Mokro Polje, opština Ervenik, prestali su postojati uslovi za primenu Aneksa C Konvencije o privremenom uvozu. Zato je, prema oceni Petovića, Živko Babić bio u obavezi da prijavi svoje vozilo nadležnoj carinskoj kancelariji. Neprijavljivanje motornog vozila nadležnoj carinskoj kancelariji smatra se nezakonitom upotrebom vozila na području Hrvatske. Petović je, tvrdi Linta, u svojim rešenjima pogrešno utvrdio da Živko Babić nema pravo da svojim vozilom stranih registarskih tablica boravi na području Hrvatske, jer nije platio carinu, porez na dodatu vrednost i porez na motorno vozilo.

Linta u pismu ističe da je načelnik carinske kancelarije u Osijeku bio u obavezi da na Živka Babića primeni član 9 stav 2. Aneksa C Konvencije o privremenom uvozu u kome stoji da, (citat), „prijevozna sredstva za privatnu upotrebu mogu ostati na teritoriji privremenog uvoza u razdoblju, kontinuiranom ili ne, od šest mjeseci za svako razdoblje od 12 mjeseci”. To, prema tumačenju Linte, znači da fizička lica koja imaju hrvatsko prebivalište mogu da koriste vozila i druga prevozna sredstva ako borave manje od šest meseci na području Republike Hrvatske u toku jedne kalendarske godine.

– Babić godinama boravi značajno manje od citiranih 185 dana u Hrvatskoj u toku jedne godine. Zato on nije prekršio zakon i nije u obavezi da plati carinu i poreze, jer je to već učinio prilikom kupovine vozila 2008. godine – ukazuje Linta, tražeći od Milanovića da vlada Hrvatske donese odluku kojom će naložiti Ministarstvu finansija da poništi navedena Rešenja o carinskom i poreskom prekršaju, da vrati novac Babiću koje je on uplatio za navodni carinski i poreski prekršaj i stopira rešenje o prekršajnoj kazni.

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 26.07.2014.
Pogledaj vesti o: Skoda

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.