Škoda slavi mali jubilej

Izvor: Autoportal.rs, 01.Feb.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škoda slavi mali jubilej

Iako imaju tradiciju dužu od jednog veka Česi su bili u ozbiljnim problemima, pretilo im je gašenje i nestanak sa tržišta, a onda ih je pod svoje uzeo nemački gigant i stvari su se odjednom okrenule na bolje.

Češka "Škoda" svoju priču počela je 1895. u gradu Mlada Boleslava. Kompaniju su osnovali Vaclav Laurin i Vaclac Klement i isprva su proizvodili biciklove da bi kasnije prešli na automobile. Prvi primerak napravili su 1905. a nedavno su, nakon 111 >> Pročitaj celu vest na sajtu Autoportal.rs << godina proizvodnje, došli do brojke od 18 miliona sklopljenih automobila.

Međutim tek krajem XX veka priča je za Škodu krenula na bolje. Volkswagen je krenuo sa preuzimanjem fabrike 1991. godine kada su Česi proslavili pet miliona napravljnih automobila. Potpuna tranzicija dogodila se 2000. i od tada Nemci konstantno ulažu novac i daju nove tehnologije kako bi inžinjeri Škode mogli da kreiraju nove modele naravno bazirane ne VW platformama.

Najveći deo automobila proizvodi se u centralnoj fabici u Mladoj Boleslavi. Od pomenutih 18 miliona čak 12 je napravljeno u ovoj fabrici. U ekspanziji je i fabrika u Kvasiny opštini koja će povećati godišnji kapacitet proizvodnje sa dosadašnjih 150 000 na 280 000 automobila. Ova fabrika inače zapošljava 4 500 radnika.

Kako su Volkswagen automobili jako popularni na našem tržištu ne čudi da i za "Škoda" modelima vlada veliko interesovanje. Jedan od traženijih je i polovna "Fabia" druge genracije o kojoj smo nedavno pisali.
Pogledaj vesti o: Skoda

Nastavak na Autoportal.rs...






Povezane vesti

Škoda slavi mali jubilej

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Feb.2016

Iako imaju tradiciju dužu od jednog vijeka Česi su bili u ozbiljnim problemima, prijetilo im je gašenje i nestanak sa tržišta, a onda ih je pod svoje uzeo njemački gigant i stvari su se odjednom okrenule na bolje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autoportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autoportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.