Škoda sačuvala i obnovila svoj prvi sportski auto FOTO

Izvor: B92, 14.Nov.2018, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škoda sačuvala i obnovila svoj prvi sportski auto FOTO

Od svega 12 izrađenih primeraka modela BSC iz 1908, samo je jedan sačuvan do danas, a Škoda se potrudila da ovaj auto posle 110 godina zablista u punom sjaju.

U vreme kada je BSC konstruisan, kompanija Škoda još nije nosila današnju oznaku, već su u nazivu brenda stajala imena osnivača - Laurin i Klement.

Prvi model, Voiturette A, utabao je put ka seriji BS, a najsportskiji od njih nosio je oznaku BSC.

U periodu od 10. juna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 20. oktobra 1908. napravljeno je svega 12 primeraka ovog automobila.

I dok je regularni Laurin & Klement BS imao motor od 10 ks, BSC je raspolagao sa 12 ks.

Škoda je pažljivo restaurirala jedini preživeli primerak ovog modela, a proces obnove trajao je čitave dve godine.

U češkom proizvođaču sa ponosom ističu da su neke od najvažnijih komponenti automobila originalne, uključujući 1.4 litarski motor sa dva cilindra.
Pogledaj vesti o: Skoda

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Laurin & Klement BSC je proizveden u 12 primeraka, a samo jedan je preživeo

Izvor: AutoBlog, 15.Nov.2018, 02:10

Prvi sportski model u sastavu Škode dok je još nosila imena svojih osnivača bila je BS serija, a najsportskiji od njih zvao se BSC. Proizveden pod značkom imenjaka, Václava Laurina i Klementa, prvi primerak je sklopljen 10. juna 1908. godine. Poslednji, 12 po redu primerak je sklopljen iste godine,...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.