Škoda odustala od nove Fabije karavan?

Izvor: B92, 24.Okt.2021, 13:42

Škoda odustala od nove Fabije karavan?

Fabia Combi čini 34 odsto ukupne prodaje ovog modela.

Uprkos tome što je izvršni direktor Škode, Tomas Šafer, prošlog decembra zvanično potvrdio da je nova Fabai Combi u planu, češki proizvođač automobila je navodno odustao od ovog modela.

Spekuliše se da je ova odluka doneta kako bi Škoda mogla da ispuni stroge evropske standarde u pogledu emisije izduvnih gasova, ali je i posledica fokusa kompanije na razvoj i proizvodnju električnih modela. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Pozivajući se na lokalnu novinsku agenciju ČTK, sajt Auto.cz prenosi da je uprava Škode poslala pismo svojim zaposlenima u kojem najavljuje ukidanje modela Fabia Combi i objašnjava razloge za to.

"Izuzetno strogi Euro 7 emisioni standard dramatično je ubrzao proces transformacije ka elektromobilnosti", navodi se u pismu.

"Dakle, ne samo da nam treba više električnih automobila, već moramo da se oprostimo i od nekih proizvoda sa SUS motorom brže nego što je planirano, kao što je Škoda Fabia Combi".

Sve je manje proizvođača automobila koji u svojoj ponudi imaju karavane u B-segmentu, jer kupci obično radije kupuju hečbek i SUV modele.

Međutim, Fabia Combi je činila 34 odsto ukupne prodaje modela, što predstavlja snažan argument za novu generaciju.

Pre navodnog otkazivanja, zvanično je bilo potvrđeno da će novi model početi da se izrađuje u fabrici Kvasini 2023. godine.

Iako bi Fabia Combi delila dosta toga sa četvrtom generacijom hečbek varijante, uključujući i 1.0 MPI, 1.0 TSI i 1.5 TSI benzinske motore, potreba za prilagođavanjem mehaničke platforme MQB A0 karoseriji karavana povećala bi troškove razvoja jer u VW grupaciji više ne postoji nijedan drugi karavan B-segmenta.

Ukoliko su ovi navodi tačni, onda će odlazeća Fabia Combi biti ujedno i poslednja te vrste, kada se njen proizvodni vek okonča. Kupci Škode bi u tom slučaju kao alternativu na raspolaganju imali kompaktni hečbek Scala sa sedištem u MKB A0 ili mali SUV Kamiq.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Škoda odustala od nove Fabije karavan?

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Okt.2021, 08:09

Fabia Combi čini 34 odsto ukupne prodaje ovog modela.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.