Škoda Rapid

Izvor: B92, 16.Jul.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škoda Rapid

Škoda je objavila tehničke detalje novog modela Rapid uoči svetske premijere koja je zakazana za jesen.

Rapid je prvi serijski automobil na kom je Škoda isprobala novi dizajn svojih budućih modela. Ovaj dizajn karakterišu agresivniji izgled prednjeg dela automobila i oštre linije karoserije.

Škoda Rapid dugačka je 4.483 mm, široka 1.706 mm i visoka 1.461 mm. Međuosovinsko rastojanje iznosi 2.602 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mm.

Izgled unutrašnjosti automobila prilično je konzervativan ali, s obzirom da je Škoda ovaj model dizajnirala pre svega kao porodični vozilo, u toj kompaniji kažu da Rapid ima najviše prostora za glave i kolena putnika u klasi.

Takođe, u Škodi ističu i prostran prtljažnjik sa zapreminom od 550 litara, koji se zahvaljujući petim vratima i preklapanjem zadnjih sedišta može povećati do 1.490 litara.

Kupcima će biti dostupna tri nivoa opreme i šest pogonskih agregata.

Što se tiče benzinaca, najslabiji 1.2 litarski trocilindrični MPI razvijaće 75 ks i 112 Nm obrtnog momenta.

Turbo-punjeni 1.2 litarski TSI imaće dve verzije – sa 86 ks i 160 Nm, i sa 105 ks i 175 Nm.

Najsnažniji benzinski motor koji će Škoda ugrađivati u Rapid je 1.4 litarski TSI sa 122 ks i 200 Nm obrtnog momenta.

U ponudi su i dve dizel verzije, a reč je o 1.6 litarskom TDI motoru koji u osnovnoj varijanti razvija 90 ks i 230 Nm, a u snažnijoj 105 ks i 250 Nm.

U zavisnosti od toga kojim motorom je automobil opremljen, snaga će se na točkove prenositi putem petostepenog ili šestostepenog ručnog menjača, odnosno opcionog sedmostepenog DSG menjača sa duplim kvačilom.

Pogledajte promotivni video Škode Rapid:

Prema ranijim informacijama, premijera Škode Rapid planirana je za septembar 2012. i sajam automobila u Parizu, a novi model pojaviće se u prodajnim salonima tokom jeseni. Cena za sada nije saopštena.

Pogledajte galeriju fotografija Škode Rapid.

Pročitajte o redizajniranoj Škodi Yeti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.