Škoda Felicia slavi dvadeseti rođendan

Izvor: Autoportal.rs, 05.Nov.2014, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škoda Felicia slavi dvadeseti rođendan

Češka automobilska kompanija bila je na rubu propasti ali je onda dolaskom VW grupe, koja je 1991. otkupila trećinu vlasništva, krenuo je meteorski uspon. Jedan od modela koji je najzaslužniji za rast ove kompanije ovde godine slavi dve decenije postojanja.

Škoda je tri godine nakon spajanja sa moćnom "WV" grupom izbacila model koji će ih proslaviti, pre svega na tržištu centralne i istočne Evrope. U pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Autoportal.rs << je naravno "Fabia" koja je bila u proizvodnji od 17. oktobra 1994. sve do 2001. U tom periodu 1.4 miliona "Fabia" je prozivedeno u fabrikama u Mladoj Boleslavi, Vrclabi i Kvasinu, u varijantama hečbek, karavan, pikpak, "Vanplus" i "Fun".

"Felicia" je počela da se proizvodi kao hečbek model sa petoro vrata sa benzinskim agregatom zaprenime 1.2 litara koji je bio dostupan u verzijama sa 54 i 67 konjskih snaga. Tokom 1995. pojavio se benzinac zapremine 1.6 litara sa 63 konja snage i dizel agregat zapremine 1.9 litara.

Ovaj model je bio prvi automobil Škode koji je ima dva vazdušna jastuka, ABS, klimu, električne podizače prozora i kožna sedišta. "Felicia" je učestvovala i u brojnim reli takmičenjima a sa proizvodnjom se stalo 2001. kako bi se oslobodilo tržište za naslednika po imenu "Fabia".

Nastavak na Autoportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autoportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autoportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.