Sjajna ideja mladih kreativaca: Škoda Roadiaq kao POKRETNA KANCELARIJA (FOTO+VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2023, 12:30

Sjajna ideja mladih kreativaca: Škoda Roadiaq kao POKRETNA KANCELARIJA (FOTO+VIDEO)

Impresivno deluje.

Evo već poslednjih deset godina polaznici Škodine akademije sa sedištem u Mladoj Boleslavi razvijaju sopstvene konceptne modele utemeljene na serijskim verzijama vozila češle marke. Jednogodišnji prekid se zbio samo 2021. godine i uslovljen je poznatom zdravstvenom krizom. Ove ideje su svakako pomogle omladini da stiče i razvija sposobnosti nužne za proizvodnju automobila, a za samog proizvođača, to je bila šansa da predstavi neobične prototipove vozila.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Deveti po redu studentski projekat je predstavljen danas i nosi ime Škoda Roadiaq. Ovo je već drugi put da su se akademci opredelili da se bave elektromobilom, nakon što su 2017. godine đaci priredili bagi po imenu Škoda Element. Ovoga puta je za donora uzet serijski krosover nazvan Škoda Enyaq 80x Sportline. On nosi dva električna motora i pruža pogon na sve točkove (265 konjskih snaga). Trakciona baterija ima kapacitet od 82 kWh.

Samo ime Roadiaq predstavlja derivat engleske reči put (Road) i uobičajenog završetka imena pulena češke marke. I sami znate da u ovom smislu, slovo “q” ima poseban značaj u nomenklaturi modernih SUV-ova Škode. Omladina se nije bavila mehanikom vozila, ali su kabina i karoserija bili predmet temeljitih promena. Na vrhu je instalirana plastična nadgradnja s metalnim okvirom, dok su bočni zidovi vozila ostali netaknuti – samo su krov i peta vrata „isečeni“.

Nova zadnja vrata se takođe podižu, ali je otvor postao mnogo veći, pre svega jer je sveukupna visina vozila dostigla onu kotu koja je karakteristična za košarkaška krila (2.050 milimetara). Dužina (4.649 mm) a isto tako i širina vozila (1.879 mm) ostaju kao kod donora.

Zadnja vrata s leve strane su prigušena, a odatle je čak izmeštena i ručica za otvaranje istih. Na krovu se nalaze solarne ploče, dok je priljučak namenjen povezivanju pokućstva ovog svojevrsnog kampera, postavljen s leve strane. Oprema uključuje i sklopivu tendu koja može biti prikačena na automobil u situacijama kada je vozilo stacionarno. Pomoć omladini su pružile specijalizovane firme Cargodesign i KPS Automobile. Njihov doprinos je očit kod razmatranja preoblikovane školjke vozila.

Skoda Roadiaq

Nooooh Rokiaaahhhh pic.twitter.com/sYQVCjfceD

— HAN (MH) (@handrifter86) June 27, 2023

Zadnji deo kabine je u potpunosti prerađen, a tu su školarcima u pomoć pritekli stručnjaci kompanija Autointerier Šindelář i Dual Borgstena. Roadiaq, u skladu s izvornim planovima, kombinuje automobilski kamper – prikolicu i mobilnu kancelariju. Kada korisnik vozila planira da radi, tada mu je na raspolaganju ekran od 27 cola dijagonale, tu je i stoni računar, a svemu smisao daje pristup internetu. Što se tiče odmora i relaksacije, da pomenemo i krevet koji se rasklapa i može da ugosti dve osobe. Tu je i kompaktna kuhinja sa sudoperom, mašinom za kuvanje kave i mašinom za pranje sudova.

Ekipa od 29 mladih duša je na ovom projektu radila celih devet meseci i za potrebe prezentacije jedinstvenog automobila je utrošeno oko dve hiljade radnih sati. Škoda Roadiaq je, iako u osnovi izložbeni četvorotočkaš, u potpunosti funkcionalan automobil. Serijske verzije svakako neće biti. Šteta?

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.