Iz ove Škodine fabrike izašlo je 15 miliona automobila

Izvor: B92, 05.Mar.2021, 11:37

Iz ove Škodine fabrike izašlo je 15 miliona automobila

U pogonu Mlada Boleslav automobili se proizvode od 1905. godine.

Škoda je ovih dana obeležila još jedan značajan jubilej. Sa proizvodnih traka glavne fabrike češke kompanije sišao je 15-milionito vozilo.

Proizvodnja automobila u pogonu Mlada Boleslav datira još od 1905, kada je ta fabrika pripadala kompaniji Laurin & Klement, koje je kasnije postala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Škoda Auto.

Osnivači kompanije, Vaclav Laurin i Vaclav Klement, odlučili su da te godine prestanu da prave bicikle i da se fokusiraju samo na izradu motocikala i automobila.

U fabrici Mlada Boleslav rođen je i prvi model češke kompanije, Voiturette Type A, a pogonska hala u kojoj je napravljen postoji i danas. Ona je pre nekoliko godina pretvorena u Škodin muzej.

U današnjoj savremenoj fabrici je zaposleno 29.100 ljudi, a trenutno se izrađuje šest modela: Fabia, Scala, Octavia, Kamiq, Karoq i električni Enyaq iV.

Upravo je jedan primerak modela Enyaq iV bio jubilarni 15-milioniti automobil koji je napravljen u pogonu Mlada Boleslav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iz Škodine fabrike Mlada Boleslav izašlo 15-milionito vozilo

Izvor: AutoBlog, 06.Mar.2021, 08:31

Škoda je ovih dana obeležila još jedan značajan jubilej. Sa proizvodnih traka glavne fabrike češke kompanije sišao je 15-milionito vozilo. Proizvodnja automobila u pogonu Mlada Boleslav datira još od 1905, kada je ta fabrika pripadala kompaniji Laurin & Klement, koje je kasnije postala Škoda...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.