RPC: uništavanje hrišćana u Siriji vodi civilizacijskoj katastrofi

Izvor: Vostok.rs, 04.Nov.2014, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RPC: uništavanje hrišćana u Siriji vodi civilizacijskoj katastrofi

04.11.2014. -

Uništavanje hrišćanske manjine u Siriji može da vodi potpunom nestanku hrišćana na čitavom Bliskom Istoku, odnosno, civilizacijskoj katastrofi, izjavio je Patrijarh Moskovski i sve Rusije Kiril prilikom susreta s vrhovnim muftijom Sirije Ahmadom Badredinom Hasunom.

To je bio prvi susret patrijarha Kirila sa sirijskim duhovnim liderom, koji je bio održan u rezidenciji prvojerarha u Sveto-Danilovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << manastiru. "Tragedija Sirije, tragedija Iraka vodile su ogromnoj tragediji hrišćanskog stanovništva. Ne bi bilo pravo da se pominje samo tragedija hrišćana – muslimani takođe stradaju, i to u mnogo većem broju, međutim, s obzirom na to da je hrišćansko stanovništvo manjina u tim zemljama, uništavanje manjine može da vodi potpunom nestanku hrišćanskog prisustva na Bliskom Istoku, a to je već civilizacijska katastrofa, - rekao je patrijarh.

On je istakao da hrišćani Sirije nisu "uvezeni odnekud", već su poreklom odatle, to je njihova rodna gruda. Svakako, kada se setimo, kako je bio organizovan život Sirije pre rata, možemo sa poštovanjem da se setimo iskustva vaše države u izgradnji međuljudskih odnosa – između muslimana i hrišćana, dodao je prvojerarh Ruske crkve.

Prema mišljenju patrijarha Kirila, mirovni život u Siriji je razoren zbog "mešanja spoljnih snaga". Ogromna sredstva su bila upućena radi svrgavanja legitimne vlade, u toj borbi su podržavani svi, ko je želeo da ratuje protiv sirijske vlade, među njima i najradikalnije strašne snage, - istakao je šef RPC.

Zahvaljujući pomoći iz inostranstva destruktivni pokreti su se organizovali, prema rečima patrijarha, "u veoma opasnu snagu, koja je danas poznata kao IDIL, koja uništava život ljudi u Siriji i Iraku, te realno ugrožava mir u ovom reginu".

Prema podacima RPC, u poslednje vremene RPC zajedno s Ruskim imperatorskim palestinskim pravoslavnim društvom prikupila je više od 1 miliona dolara i predala taj iznos hrišćanima i muslimanima Sirije, koji stradaju u vojnim sukobima.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Sergeй Pяtakov    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.