Poslednji pokušaj spašavanja Seata

Izvor: S media, 16.Maj.2010, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji pokušaj spašavanja "Seata"

Španski "Seat", najneprofitabilnija filijala nemačkog "Folksvagena" (VW), planira da zaustavi gubitke u narednih pet godina i da stopira "prelet" kupaca prema rivalskim kompanijama, uvodjenjem novih modela i rastom prodaje izvan domaćeg tržišta, prenose agencije.

"To je poslednji pokušaj opstanka 'Seata' kao robne marke i ne bi bilo razumno da se stvari vide drugačije," izjavio je izvršni direktor kompanije Džejms Mjur, koga je prošlog septembra VW imenovao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za šefa španske filijale umesto Erika Šmita.

Šmit tri godine nije uspeo da stabilizuje poslovanje prezadužene firme.

Analitičari, medjutim, upozoravaju da zabrinutost za špansku privredu, koja bi mogla da se "zarazi" fiskalnom krizom Grčke, podrivaju napore povećanja prihoda "Seata" i stabilizaciju poslovanja kompanije.

Operativni gubitak firme u prvom tromesečju dostigao je 110 miliona evra (135 miliona dolara) i duplo je vehi nego u dve druge VW neprofitabilne jedinice, "Bentliju" i filijali za izradu komercijalnih vozila.

Bez preokreta u poslovanju, "Seat", sa sedištem u Martorelu u Španiji, mogao bi da ugrozi planove matične kompanije VW da postane najveći proizvodjač kola na svetu do 2018. godine, smatraju stručnjaci.

Isporuke "Seatovih" vozila, kao što su kompaktna "ibica" i miniven "alhabra", smanjena je 8,5 odsto na 337.000 vozila prošle godine.

Španska prodaja kola pala je 21 odsto u 2009, prema podacima Udruženja evropskih proizvodjača automobila u Briselu.

Španska, nekada uspešna privreda, počela je da usporava u drugom tromesečju 2008. godine i bilo joj je potrebno šest meseci više nego ostalim članicama evrozone da povrati stopu rasta.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslednji pokušaj opstanka Seata kao robne marke

Izvor: AutoBlog, 16.Maj.2010

Španski "Seat", najneprofitabilnija filijala nemačkog "Folksvagena" (VW), planira da zaustavi gubitke u narednih pet godina i da stopira "prelet" kupaca prema rivalskim kompanijama, uvođenjem novih modela i rastom prodaje izvan domaćeg tržišta, prenose agencije."To je poslednji pokušaj opstanka...

Nastavak na AutoBlog...

Seat: Poslednji pokušaj oporavka

Izvor: B92, 17.Maj.2010, 10:00

Američka ekonomija se, oporavlja, sudeći po izveštajima koji pokazuju da je u aprilu ostvaren veliki rast trgovine na malo.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.