Izvor: TangoSix.rs, 12.Maj.2021, 08:44

Švedska od SAAB-a naručila buduću razvojnu podršku za avion Gripen

Kompanija SAAB saopštila je 5. maja da je dobila narudžbinu švedske Agencije za opremanje odbrambenog sektora (FMV) za pružanje buduće razvojne podrške floti borbenih aviona Gripen u periodu od 1. aprila 2021. do 31. decembra 2022, a ukupna vrednost narudžbine je 998 miliona švedskih kruna (nešto preko 98,5 miliona evra).
Narudžbina je proširenje postojećeg ugovora i omogućava budući razvoj Gripena za Ratno vazduhoplovstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Švedske, ali i za ostale korisnike Gripena širom sveta. Navedeni ugovor sklopljen je 22. decembra 2020. kada je FMV zatražio od SAAB-a da definiše šta je potrebno za ispunjavanje švedskih zahteva za daljom, operativnom upotrebom i dostupnošću Gripena JAS-39C i D do 2035. godine, a vrednost narudžbine bila je 185 milijuna švedskih kruna (skoro 18,3 miliona evra).
Najnoviji ugovor između SAAB-a i FMV uključuje podršku i rad na opitnim avionima i napredne alate kao što su opitne platforme i simulatori. Opitni vazduhoplovi se, zajedno s ovim naprednim alatima, koriste za potvrdu ispravnosti i proveru rada borbenih sistema aviona Gripen C i D kao i Gripen E, dok istovremeno SAAB razvija buduće mogućnosti ili poboljšanja. Ugovor takođe obuhvata dizajn i podršku, održavanje komponenata, pružanje logistike, tehničku podršku sistemu, publikacije, rezervne delove, popravke, opremu za zemaljsku podršku i pilotsku opremu.
– Gripen je dizajniran za neprekidnu nadogradnju što mu omogućuje suočavanje i savladavanje novih borbenih izazova – to je pristup dizajnu koji smo već mnogo puta dokazali. Kako bi se omogućio kontinuirani razvoj Gripena, potrebno je imati napredne alate kojima se lako upravlja, koji se brzo primenjuju i koji su pristupačni za održavanje. Ovom se narudžbinom ulaže u postizanje svih ovih ciljeva, tako da će Gripen uvek biti u prvom planu, kako za danas, tako i za budućnost – rekao je Jonas Hjelm, viši potpredsednik i šef poslovne oblasti SAAB Aeronautics.
Pametan dizajn Gripena je do sada, kad god je nova tehnologija postala dostupna, omogućavao SAAB-u da preuredi njegovu unutrašnjost bez uticaja na zmaj aviona. Zbog toga će ova narudžbina stvoriti novu generaciju Gripena i ojačati švedsko ratno vazduhoplovstvo. Jonas Hjelm je u decembru već izjavio da su Gripen C i D okosnica švedskog ratnog vazduhopovsta i da će to biti još dugi niz godina.
Glavni deo narudžbine se odnosi na operacije u SAAB-ovim pogonima u Švedskoj, u gradovima Linköping, Göteborg, Järfälla, Arboga i Växjö. Osim najnovijeg investitora Švedske, Gripen C i D se takođe nalazi u službi ratnih vazduhoplovstava Češke, Mađarske, Južne Afrike i Tajlanda, ali i Škole opitnih pilota RAF-a (Royal Air Force) dok je prvi strani korisnik novog Gripena E (uskoro i dvoseda Gripen F) Brazil. Gripen C i D je trenutno kandidat za novi višenamenski borbeni avion Hrvatske, verzija Gripen E je na tenderima u Finskoj i Kanadi, a švedski avion ima šanse i u Indiji i Maleziji.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Švedska od SAAB-a naručila buduću razvojnu podršku za avion Gripen appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.