Saab se vraća i praviće se u Švedskoj?

Izvor: B92, 07.Dec.2023, 18:00

Saab se vraća i praviće se u Švedskoj?

Prema ovoj, kao i prethodnim najavama povratka Saaba, treba biti prilično oprezan, jer su se sve do sada izjalovile.

Kada je u pitanju ugašeni Saab, Šveđani su uvek znali da iznenade. Nije bitno šta je bila osnova, Fiat Croma ili Opel Vectra, na kraju je Saab bio Saab. Ali, to ga je, kao što je poznato, na kraju koštalo "života".

Od gašenja ove auto-kompanije, bilo je nekoliko priča o povratku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a jedna od najuzbudljivijih bio je Emily GT, automobil pod kojim je Saabov duhovni naslednik, NEVS (National Electric Vehicle Sweden), trebalo da procveta.

Napravljeno je nekoliko primeraka, a oni koji su probali bili su više nego prijatno iznenađeni. Nakon letnjih najava o povratku Saaba, sada su se pojavile neke nove informacije, piše Index. U aprilu je predstavljen prototip modela Emily GT, a krajem jula kineski vlasnik je kompaniju stavio u tzv. hibernaciju.

Sada je šef kompanije EV Electra, Džihad Mohamed, objavio da je otkupio projekat, na manifestaciji eCarWxpo održanoj u Geteborgu. Akvizicija uključuje i autonomno vozilo PONS, koje je prethodno razvio NEVS.

"Ponovo ćemo imati automobile koji dolaze iz Trolhatana", rekao je Mohamed.

"Ovu akviziciju smo učinili potpuno svesni da ćemo morati da je podržimo od razvoja do masovne proizvodnje. Čvrsto verujem u našu sopstvenu proizvodnju i da Trollhatan ima osoblje za realizaciju naših vizija. Kupovina projekata PONS i Emily predstavlja ključnu prekretnicu u našoj potrazi za inovacijama i održivošću. Oduševljeni smo što smo krenuli na ovo putovanje."

Podsećanja radi, Emily GT je zamišljena kao najozbiljniji rival električnim drumskim krstaricama, kao što je Tesla Model S. Planirano je da se u auto ugrade baterije kapaciteta 105, pa čak i 140 kWh.

Model pokreću četiri elektromotora sa sinergijskim efektom od skoro 500 KS. Nisu poznati finansijski detalji ove transakcije, kao ni tačan datum kada bi Emily GT trebalo da stigne na tržište.

Suvišno je i reći da prema ovoj, kao i prethodnim najavama povratka Saaba, treba biti prilično oprezan, jer su se sve do sada izjalovile...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.