Izvor: TangoSix.rs, 01.Avg.2019, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada započela postupak nabavke novih višenamenskih borbenih aviona

Odeljenje vlade Kanade – Javne usluge i nabavke Kanada (Public Services and Procurement Canada – PSPC) koje je između ostalog zaduženo i za vojne nabavke, izdalo je 23. jula Zahtev za predlozima (RFP – Request for proposals) za nabavku 88 novih višenamenskih borbenih aviona koji će u sastavu kanadskih vazduhoplovnih snaga zameniti avione F/A-18 Hornet. Zahtev za predlozima poslatu su američkim proizvođačima Lockheed Martin za avion F-35 Lightning II i Boeing >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << za F/A-18E i F Super Hornet, evropskom konzorcijumu Airbus za EF-2000 i švedskom proizvođaču SAAB-u koji je već ponudio da se njihov Gripen E proizvodi u Kanadi.
Kanadska vlada saopštila je da će to biti najznačajnija investicija u kanadsko Kraljevsko ratnog vazduhoplovstvo još od nabavke borbenih aviona F/A-18 Hornet pre 30 godina. Takođe iz PSPC je rečeno da će ekonomska korist koju će doneti ova nabavka biti najveća u istoriji Kanade. Pre nego što se odabere novi avion i potpiše ugovor, proizvođači moraju da do trećeg kvartala ove godine pošalju ponude a svi ponuđači će biti ocenjivani po istim kriterijumima od kojih će se 60 procenata odnositi na tehničke detalje, 20 procenata na troškove korišćenja i 20 posto na ekonomsku korist.
Takođe svi potencijalni dobavljači moraće da obezbede plan koji se tiče ekonomskih pogodnosti koje imaju jednaku vrednost predloženog ugovora, ali će se maksimalni bodovi u ocenjivanju davati samo onima koji daju ugovorne garancije. Nakon što na ponude Kanada bude odgovorila, ponuđači će, radi otklanjanja uočenih nedostataka, moći da ih izmene i ponovo pošalju kao deo početne ponude u proleće 2020. godine. Sklapanje ugovora očekuje se početkom 2022. a prva isporuka aviona 2025. godine. Postojeći borbeni avioni F/A-18 biće u upotrebi sve dok novi tip aviona ne dostigne punu operativnu sposobnost i dok ne bude isporučen dovoljan broj novih letelica.
Iako još od 1997. učestvuje u programu F-35, Kanada je u proteklih desetak godina ipak oklevala da nabavi ovaj avion. Bivša konzervativna vlada se 2010. godine obavezala da će bez tendera nabaviti 65 F-35A ali je nakon izbora 2015. i dolaska na vlast liberala, nova vlada odlučila da ispuni svoje predizborno obećanje i raspiše tender za nabavku novog višenamenskog borbenog aviona. Treba napomenuti i da su zbog učešča u programu, kanadske kompanije koje proizvode komponente za F-35 od Lokid Martina već dobile oko milijardu dolara zbog čega Kanada od ove američke firme ne može dobiti ponudu za offset.
Kanada trenutno raspolaže sa 77 borbenih aviona F/A-18A i B (kanadska oznaka CF-188) koji su nabavljeni u periodu od 1982. do 1988. Operativnost flote je usled starosti i istrošenosti sve manja a privremena mera poboljšanja mogućnosti borbene avijacije do dolaska novih aviona je nabavka polovnih F/A-18 iz Australije od koje je za 90 miliona dolara kupljeno 25 aviona od kojih će sedam biti iskorišćeno za delove a 18 će ući u aktivnu upotrebu. Prethodni pokušaj da se 2017. od SAD nabavi 18 Super Horneta je propao usled trgovinskog spora između Boinga i kanadske kompanije Bombardier. Nije isključeno da se nabavka polovnih australijskih Horneta nastavi a vlada u Otavi je u tu svrhu već izdvojila oko 500 miliona dolara. Prva dva bivša australijska F/A-18 isporučena su 17. februara ove godine.
The post Kanada započela postupak nabavke novih višenamenskih borbenih aviona appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.