Istorija razvoja vozila marke SAAB

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2023, 21:42

Istorija razvoja vozila marke SAAB

Kada se pomisli na Švedsku, mnogima je glavna asocijacija uređeno društvo i visoki standard građana. Naravno, nama koji obožavamo automobile, asocijacija su kvalitetni automobili iz te zemlje.

Saab je jedna zanimljiva automobilska priča, ali nažalost, marka je ugašena. Američki General Motors je upropastio mnoge marke automobila. Zamalo da i nemački Opel doživi tu sudbinu, srećom se izvukao i danas se oporavlja, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iako je mišljenje autora ovog teksta je da polako gubi „dušu“. Jedna nalepnica za Saabova vozila možda i najbolje opisuje put razvoja ove čuvene marke iz Skandinavije.

Kratka istorija Saaba:

1937: Osnovana kompanija Saab u Švedskoj, kao proizvođač aviona

1946: Saab pokreće posao sa automobilima

1947: Predstavljen prvi Saabov automobil

1955: Premijera modela Saab 93

1960: Saab kupuje AB Nyköping Automobilfabrik

1967: Premijera modela Saab 99

1968: Saab se spaja sa Scania-Vabisom, nastaje Saab-Scania

1989: Saab Automobile se odvaja, 50% kupuje General Motors

2000: General Motors preuzima Saab Automobile

2011: Saab Automobile bankrotirao

2019: Na aukciji je prodat poslednji Saab automobil, 9-3 Aero Turbo 4

Youtube kanal Big Car je objavio kratak video klip o istoriji Saaba. U 17 minuta priloga, upoznajemo se sa bitnim momentima iz istorije marke, mada autori materijala nisu mnogo pažnje posvetili bezbednosti koju pružaju Saabova vozila. Postoje mnogi tekstovi o tome koliko su to bezbedni automobili, kao i koliko života je spašeno zahvaljujući tome.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.