Šta je to rover NASA otkrio na Marsu?

Izvor: Vesti-online.com, 07.Sep.2017, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je to rover NASA otkrio na Marsu?

Pitanje da li je život na Marsu moguć postavlja se već decenijama, a nakon pronalaska tečne vode na Crvenoj planeti, ova tema je postala sve učestalija.

Robotsko vozilo NASA Kjuriositi donelo je nova saznanja koja su zaintrigirala naučnike i javnost.

Istraživači navode da je rover otkrio bor u krateru Gejl starom 3.8 milijardi godina. U pitanju je element koji po njihovom mišljenju može da utiče na nastanak RNK, a samim tim i na sintezu DNK.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Mesto na kome je bor otkriven ukazuje da su tu nekada postojale podzemne vode, pa tim istraživača smatra da postoji mogućnost da su vode u ovom krateru imale uslova za nastanak života.

"Kako boraks ima bitnu ulogu u nastajanju RNK, pronalaženje bora na Marsu stvara mogućnost postojanja života na toj planeti“, naveo je vođa studije Patrik Gasda u objavljenom saopštenju, piše Gizmodo.

"Bez RNK život nije moguć. Prisustvo bora nam govori da, ukoliko na Marsu ima organskih sastojaka, hemijske reakcije koje dovode do stvaranja RNK bi se mogle desiti".

Rover Kjuriositi bi takođe specijalnim kamerama mogao da istraži znake života na Marsu, ako ga je bilo.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.