Mars: Rover Kjuriositi se vraća u normalu posle kvara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2013, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mars: Rover "Kjuriositi" se vraća u normalu posle kvara

PASADENA -

Rover "Kjuriositi", koji vrši istraživanja na Marsu, vraća se u normalu posle kompjuterskog problema zbog koga su njegove aktivnosti bile ograničene, saopštila je NASA.

Američka svemirska agencija je rekla da je rover veličine prošečnog automobila proteklog vikenda izašao iz "bezbednog načina rada" u kome su obustavljene sve istraživačke aktivnosti, ali se ne gubi kontakt sa Zemljom.

"Kjuriositi" se sada sprema za nastavak naučnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << eksperimenata -možda sledeće nedelje.

Inženjeri još ne znaju da šta je izazvalo tehnički problem sa memorijom "Kjuriositija", navodi AP.

U trenutku nastanka problema rover se nalazio usred analiziranja manje količine izmrvljene stene posle prvog bušenja tla na Marsu.

"Kjuriositi" radi polako od kada je prošle godine sleteo na jedan stari krater blizu ekvatora na Marsu. Naučnici i dalje planiraju da narede roveru da ode do planine koja se nalazi u središtu kratera. To putovanje bi trebalo da traje najmanje devet meseci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NASA: "Kjuriositi" se vraća u normalu posle kvara

Izvor: Blic, 05.Mar.2013

Rover "Kjuriositi", koji vrši istraživanja na Marsu, vraća se u normalu posle kompjuterskog problema zbog koga su njegove aktivnosti bile ograničene, saopštila je NASA. Aktivnosti "Kjuriositija" bile su ograničene zbog kompjuterskog problema..Američka svemirska agencija je rekla da je rover veličine...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.