Kineski rover „Jutu 2“ krenuo u istraživanje tamne strane Meseca

Izvor: Vostok.rs, 05.Jan.2019, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski rover „Jutu 2“ krenuo u istraživanje tamne strane Meseca

Vu Vejren, šef odseka za istraživanje Meseca u Kineskoj agencije za istraživanje svemira (CNSA), rekao je, aludirajući na reči Nila Armstronga, da je „rover napravio male korake po Mesecu, ali da su oni predstavljali ogromne korake za Kinu“.
Kako je preneo Gardijan, Vejren je objasnio da je odvajanje rovera od „Čangjea 4“ prošlo savršeno. Rover je dotakao tlo 12 sati nakon sletanja, a njegove prve „korake“ snimila je kamera na „Čangje 4“ letelici. Kineska misija ima zadatak da istraži i ispita geologiju tamne strane Meseca. Inače, rover je ime dobio nakon ankete u kojoj su ljudi moli da biraju između nekoliko naziva. U kineskoj kulturi, Jutu je beli zec i ljubimac Čangje, boginje Meseca, čije ime nosi letelica.  Podsetimo kineska sonda "Čangje 4" je nedavno sletela na tamnu stranu Meseca, što je istorijski uspeh, te poslala prve fotografije nazad na Zemlju. 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.