Kina lansira na Mesec Zeca od žada

Izvor: B92, 26.Nov.2013, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina lansira na Mesec "Zeca od žada"

Kina planira da idućeg meseca lansira na Mesec svoj prvi rover, javili su danas kineski mediji.

Lunarna letilica je nazvana Jutu ili "Zec od žada", po drevnom kineskom mitu o zecu koji živi na Mesecu.

Kako prenosi BBC, raketa, koja će odneti rover na Mesec, biće lansirana početkom decembra. Ako sve bude teklo po planu, rover će se spustiti na Mesec sredinom decembra sa zadatkom da tokom tri meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istražuje predeo nazvan Zaliv duga.

Poslednjih godina, Kina je napravila značajan napredak u svemirskom programu. Godine 2003. lansirala je u svemir svog prvog astronauta, postavši treća zemlja posle Rusije i Sjedinjenih Američkih Država kojoj je to pošlo za rukom.

Četiri godine kasnije, poslala je bespilotnu letilicu u orbitu oko Meseca, a u junu ove godine tri kineska astronauta provela su 15 dana u orbiti i svoju letilicu spojili sa eksperimentalnom kosmičkom laboratorijom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Upoznajte Zeca od Žada, kineskog mesečevog rovera

Izvor: B&F Online, 27.Nov.2013, 09:22

  Sledećeg meseca Kina šalje na Mesec svog prvog rovera, koji će za zadatk imati da prikuplja uzorke tla i očitavanje sa udaljenih nebeskih tela. Zlatne je boje i zove se Zec od Žada.   Prvi put je Zec prikazan investitorima i novinarima na konferenciji u Šangaju prošlog meseca. Njegova namena...

Nastavak na B&F Online...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.