Kina: Uginuo Zec od žada

Izvor: Blic, 12.Feb.2014, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: "Uginuo" Zec od žada

Kineski "Zec od žada" proglašen je mrtvim - lunarni rover prestao je da radi na površini Meseca, saopštili su danas kineski mediji.

Prvi kineski mesečev istraživač "ne može da se vrati u punu funkciju", stoji u kratkom izveštaju državne Kineske novinske službe.

Zec od žada, ili Jutu na kineskom, spušten je na Mesec 15. decembra prošle godine. Krajem januara na njemu je konstatovan "mehanički kvar".

Kineske vlasti su tada navele da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rover naišao na "kontrolne mehaničke abnormalnosti", kao posledice "komplikovane morfologije mesečeve površine".

Na vest o "smrti" Zeca od žada, društvna mreža Veibo, kineski pandan Tviteru, preplavljena je izrazima saučešća.

Misija srebrnog rovera, teškog 140 kilograma, predstavljala je važnu etapu u ambicioznom svemirskom programu Kine, koja planira da do 2025. godine pošalje čoveka na Mesec i postane prva azijska zemlja koja je to učinila.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.