Kakav je to čudan kamen na Marsu?

Izvor: B92, 19.Jan.2017, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav je to čudan kamen na Marsu?

Nasin rover Kjurioziti nedavno je snimio kamen neobičnog oblika, koji je prouzrokovao brojne rasprave na internetu.

Mali objekat sive boje takođe je privukao pažnju naučnika, koji kažu da je najverovatnije reč o meteoritu, piše space.com.

Oni su objekat nazvali Ejms Nob i podvrgli ga testiranju spektrometrom na roveru kako bi utvrdili njegov hemijski sastav.

Rezultati su pokazali da je reč o meteoritu koji se sastoji od gvožđa i nikla. Dimenzije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objekta su 10 x 14 centimetara.

U pitanju je četvrti kamen porekla iz svemira koji je Kjurioziti pronašao na Marsu, navode članovi tima misije.

Rover je u maju 2014. pronašao dva velika gvozdena meteorita, dužine oko 2 metra, koji su nazvani Litlton i Liban, a godinu dana kasnije pronađen je objekat veličine loptice za golf, koji je dobio ime “Kameno jaje”.

Gladak izgled i nastanak brazdi na "Kamenom jajetu" prouzrokovao je prolazak meteorita kroz atmosferu kad se rastalio pre nego što se stvrdnuo i pao na tlo.

.
Pogledaj vesti o: Rover

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.