Izvor: RTS, 11.Apr.2021, 23:05

"Kada umrem, strpaj me u rover i vozi u Vindzor", kraljica ispunila želju princa Filipa

Ujedinjeno Kraljevstvo i Komonvelt nastavljaju da se emotivno opraštaju od vojvode od Edinburga, princa Filipa koji je 9. aprila preminuo u 100. godini.
Narod nastavlja da ostavlja cveće i izjave saučešća, upućene, pre svega kraljici Elizabeti Drugoj, ali i ostalim članovima kraljevske porodice.

U udarnom nedeljnom političkom programu Bi-Bi-Sijevog novinara Endrjua Mara, bivši premijer ser Džon Mejdžor ocenio je da je kraljevski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << par toliko dugo služio narodima Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta da je vreme da se "svi oduže kraljici i pruže joj podršku u trenutku kada je ostala bez supruga", koji joj je preko 73 godine bio neprekidan oslonac.
U sličnom tonu izjavu je da i kraljičin srednji sin princ Endrju.
Pošto je obišao majku u Vindzorskom zamku, princ Endrju, koji se u javnosti pojavio prvi put od katastrofalnog intervjua o svom prijateljstvu sa pedofilom Džefrijem Epstinom, rekao je medijima da je smrt supruga ostavila "ogromnu prazninu" u životu devedesetpetogodišnje britanske kraljice.
Vojvoda od Jorka smatra da narod toliko emotivno reaguje na smrt princa Filipa, jer je za nju on bio "deda nacije".
On pojašnjava da je princ Filip ne samo, kao heroj britanske ratne mornarice u Drugom svetskom ratu, simbol velikog otpora nacizmu, već je, u doba pandemije, njegova smrt svakoga podsetila na najbliže, koje smo za poslednjih godinu dana izgubili.
Princ Endrju je sa mlađim bratom, princom Edvardom i njegovom porodicom molio u kraljevskoj kapeli Svih svetih u kraljevskoj loži u Vindzoru.
"Kao da ga je neko uzeo za ruku i nežno odveo" Grofica od Veseksa, supruga princa Edvarda, opisala je medijima poslednje trenutke života princa Filipa.
"Kao da ga je neko uzeo za ruku i nežno odveo. Veoma mirno, a to je najviše što bilo kome možemo da poželimo, zar ne? Mislim da je lakše onima, koji odu nego ljudima koje za sobom ostavljaju", rekla je grofica od Veseksa.
Princ Edvard ističe da smrću princa Filipa nisu pogođeni samo članovi porodice, već i svi zaposleni na kraljevskim imanjima o kojima je vojvoda od Edinburga brinuo tolike decenije.
Saopštenjem se oglasila i jedina kćerka britanskog kraljevskog para, princeza Ana ocenivši da je "bilo nemoguće pripremiti se za očevu smrt".
"Moj otac je bio moj učitelj, moja podrška i moj kritičar, ali iznad svega primer kako se život dobro proživi u službi slobodno datoj. To je ono što želim da sledim", naglašava kćerka princa Filipa.
Princ Čarls će održati oproštajni govor na sahrani Prestolonaslednik, princ od Velsa, Čarls prvi se javno oprostio od oca.
Najavljeno je da će upravo on održati oproštajni govor na sahrani vojvode od Edinburga 17. aprila.
Nedeljna služba u Kanterberijskoj katedrali pretvorena je u pomen princu Filipu, kome je, uz mere socijalnog distanciranja, prisustvovalo 120 osoba, dok ga je putem Interneta uživo pratilo 5.000 građana.
U besedi posle pomena poglavar Anglikanske crkve, kanterberijski nadbiskup Džastin Velbi istakao je da je vojvoda od Edinburga "bio izuzetno spreman da se nosi sa svakim životnim izazovom, da sledi svoj poziv bez uvijanja, da traži puno značenje svega, da ispituje i promišlja, veruje i moli se".
Crkvena zvona širom Ujedinjenog Kraljevstva nastavljaju da se oglašavaju.
Umrlice sa likom vojvode od Edinburga istaknute su ispred svake radnje sa porukama zaposlenih.
Od princa se opraštaju i sportisti i umetnici Crni flor nosili su svi džokeji u trci za Veliku nagradu Engleske u znak sećanja na velikog igrača pola i ljubitelja konjičkih sportova vojvode od Edinburga.
U Rojal Albert Holu godišnja dodela nagrada britanske akademije za film i televiziju - BAFTA počela je sećanjem na princa Filipa, koji je, kao pasionirani fotograf i snimatelj, bio na njenom čelu od 1959. do 1966. godine.

Dani žalosti trajaće sve do subote 17. aprila kada će princ Filip biti sahranjen u Vindzorskom zamku u prisustvu samo trideset članova porodice koliko je dozvoljeno po novim pravilima zaštite od pandemije kovida 19, koja stupaju na snagu u ponedeljak 12. aprila.
Članovi kraljevske porodice biće u žalosti dve nedelje.
"Kada umrem, strpaj me u rover i vozi u Vindzor" Britanski premijer Boris Džonson odrekao se svog protokolarnog mesta na sahrani kako bi joj prisustvovalo što više članova porodice Vindzor, saopštava ulica Dauning broj 10.

Kovčeg sa telom princa Filipa biće vožen na poslednje počivalište "roverom", koji je princ Filip sam sastavio.
Time je kraljica ispunila njegovu želju, koja je glasila: "Kada umrem, strpaj me u 'rover' i vozi u Vindzor."

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Princ Filip i kraljevska porodica: Sahrana je „idealna prilika“ za okončanje raskola, kaže bivši britanski premijer

Izvor: Danas, 12.Apr.2021, 09:13

ReutersPrinčevi Vilijam i Hari Zajednička tuga zbog smrti vojvode od Edinburga „idealna je prilika“ da budu prekinuti svi raskoli u Kraljevskoj porodici, rekao je bivši britanski premijer Ser Džon Mejdžor. Ser Džon, koji je bio neka vrsta zastupnika prinčeva Vilijama i Harija posle smrti njihove...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.