Izvor: Nezavisne Novine, 13.Feb.2018, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Rolls-Royce SUV će se zvati po dijamantu

Proizvođač superluksuznih automobila iz Velike Britanije ipak je odlučio da zadrži kodno ime - Cullinan, koje je za svoj prvi SUV koristio tokom razvojne faze.

Još u decembru Rolls-Royce je bio u dilemi oko oznake novog modela, a sada je ozvaničeno da će produkcijska verzija dobiti naziv koji je cirkulisao u javnosti posljednjih godinu dana.

Ime Cullinan preuzeto je od najvećeg ikada pronađenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sirovog dijamanta koji ima draguljarski kvalitet. Ovaj dijamant je otkriven u Južnoj Africi 1905. godine i ima 3.106,75 karata (621,35 g).

Čelnici kompanije Rolls-Royce vjeruju da je zato Cullinan pravi izbor za jedan superluksuzni SUV.

Proizvođač je krajem januara najavio da će Cullinan najprije predstaviti potencijalnim kupcima, na nekoliko događaja zatvorenog tipa od koji će prvi biti organizovani tokom ljeta.

SUV je razvijen sa ciljem da "pogura" godišnju prodaju Rolls-Royce automobila preko broja 5.000, što je za četvrtinu više od najboljeg prodajnog rezultata kompanije ostvarenog 2016, kada je širom svijeta isporučeno 4.011 vozila sa statuom Duha ekstaze na vrhu maske hladnjaka.

Ispod haube će vjerovatno biti 6.75 litarski V12 twin turbo sa 571 ks (420 kW) i 900 Nm, a cijena još nije saopštena.

(b92)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.