Izvor: B92, 07.Apr.2010, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udružili se Nisan, Reno i Dajmler

Berlin -- Proizvođači automobila Reno, Nisan i Dajmler su objavili dalekosežno međusobno povezivanje koje treba da ojača njihovu ponudu malih, štedljivih vozila.

Partnerstvo će biti zapečaćeno uzajamnom razmenom akcija kojom će svaka od tri kompanije dobiti mali, simbolični udeo u vlasništvu u druge dve. Potez će dodati novi sadržaj postojećem savezu Renoa i Nisana, sklopljenom 1999. godine, kojim je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stvorena četvrta najveća automobilska grupacija na svetu sa prošlogodisnjim prodajom od 6,1 milion vozila.

"Cilj je jačanje konkurentnosti svih partnera kroz bitno povećanje obima poslova i podelu razvojnih troškova", objavile su tri kompanije u zajedničkom saopštenju.

Reno i Nisan će dobiti po 1,55 odsto vlasništva u Dajmleru, koji će za uzvrat uzeti 3,1 odsto udela u druge dve kompanije. Reno sada poseduje 44,3 odsto akcija Nisana, a japanska kompanija ima 15 odsto deonica francuske kompanije.

Saradnja uključuje razvoj zajedničke šasije za dva najpopularnija modela malih vozila grupacije - Dajmlerov "smart" i Renoov "tvingo".

Partnerstvo će se proširiti na podelu benzinskih i dizel motora, gde će Dajmlerov Mercedes-Benc koristiti Reno-Nisanove motore za svoju buduću liniju limuzina, dok će Nisanov model "infiniti" ugrađivati Dajmlerove motore od četiri i šest cilindra, kažu kompanije.

Reno, Nisan i Dajmler ukupno su prodali 7,22 miliona vozila u 2009. godini, čime su se našli na trećoj pozici po isporukama automobila kola u svetu, iza udruženih firmi nemačkog Folksvagena i japanskog Suzukija koji su lane isporučile 8,6 miliona vozila i Tojote koja je prodala 7,81 miliona automobila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.