Srbija plaća prvu ratnu odštetu

Izvor: BKTV News, 20.Sep.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija plaća prvu ratnu odštetu

Apelacioni sud u Beogradu, posle 10 godina suđenja, doneo je pravosnažnu presudu u korist Ivice Bačića iz Splita, kom su 1991. pripadnici JNA oduzeli imovinu.
Bačiča su 3. novembra 1991. uhapsili vojnici JNA, pa je završio u kninskom zatvoru kao pripadnik ZNG-a zbog sumnje da je dezerter i špijun. On je 26. jula iste godine kao podoficir JNA prešao u redove HV-a.
Prilikom hapšenja oduzeti su mu automobil “reno 19″, radiostanica, pasoš, kasetofon sa dve kasete i kožna torba sa ličnim stvarima, kako je sve pedantno navedeno o potvrdi o oduzimanju predmeta koju je tada ispunio Milorad Grubač, “ovlašćeni starešina organa bezbednosti”. Prema presudi Apelacionog suda u Beogradu, Bačiću moraju biti nadoknađeni i automobil i svi oduzeti predmeti.
Potvrdu koju je tada dobio od “ovlašćenog starešine” Bačić je, tokom boravka u kninskom zatvoru, sakrio u čizmu. U čizmi je i poneo na razmenu zarobljenika u Pakovu Selu 2. decembra 1991. godine, kada je oslobođen.
Pravni postupak pokrenuo je još za vreme rata i pre uspostavljanja diplomatskih odnosa, 1994. godine, podneskom odeljenju Vlade RH u Beogradu. Proces je počeo zahtevom za nagodbu 2002. godine i, posle 10 godina, dobio je svoju satisfakciju.
Uspeo je pred sud u Beogradu, kao svedoka, da dovede i “starešinu organa bezbednosti”, Milorada Grubača, za kog su vlasti Republike Srbije tvrdile da ga ne mogu pronaći, piše “Slobodna Dalmacija”. Grubač, oficir JNA, u potpunosti je potvrdio sve navode Ivice Bačića. Kako se sve dešavalo na teritoriji tada proglašene Krajine, u sudu se postavilo pitanje u čije ime je Grubač oduzeo stvari – u ime JNA ili RSK. Međutim, za sud je bilo dovoljno to što je u Grubačevoj vojnoj knjižici pisalo da je tada bio pripadnik JNA.
“Kad mi je oduzet auto, zarekao sam se da ću isterati pravdu i, evo, uspeo sam”, rekao je Bačić. “Nije bilo lako, trebalo je mnogo puta putovati gore na sud, pronaći svedoke, Grubača, a i prethodnog vlasnika automobila. Ali, eto, to je bilo čisto stvar dalmatinske upornosti. Ono što je važno jeste da je Apelacioni sud utvrdio da je Srbija naslednica bivše JNA, što otvara mogućnost i drugima da krenu mojim putem”, kaže Bačić.
On kaže da ga je prijatno iznenadila ažurnost srpskih sudova, koji su uvek brzo i adekvatno reagovali na svaki njegov zahtev, pitanje ili podnesak. Tokom suđenja bilo je vremena i za šalu. Tako je Bačić, pošto je utvrđeno da Vojska Srbije nema u posedu njegov automobil, predložio da mu prebiju dug jednim − tenkom.
Izvor: Vesti online
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.